Lijst Home‎ > ‎

Ik wil niet kiezen tussen papa en mama

Geplaatst 16 jan. 2011 03:43 door susan *
Als je ouders gaan scheiden dan is dat ook een ingrijpende gebeurtenis voor de kinderen in het gezin. In dit boek vertellen kinderen en jongeren over deze ervaring. In een aantal gesprekken met de auteur, Daniëlle Vogels, kijken ze terug. Hoe was het toen hun ouders pas uit elkaar gingen, hoe gaat is het nu, hoe kijken de kinderen aan tegen de nieuwe partner van vader of moeder en hoe verlopen de contacten?

Doel van het boek is om kinderen en jongeren ´van wie de ouders niet meer kunnen samenleven´ steun te geven. Daniëlle Vogels heeft kinderen en jongeren van diverse leeftijden geïnterviewd, de jongste is negen, de oudste is veertien jaar. Voor allen ligt de scheiding al enkele jaren achter hen, maar het heeft nog steeds invloed op hun leven.
De geïnterviewden zijn zowel jongens als meisjes en hun ervaringen zijn verschillend. Sommige kinderen hebben te maken met ouders die nog altijd ruzie maken, andere met ouders waar het contact soepel verloopt.
Er komen heel veel ervaringen en gevoelens aan de orde waar de geïnterviewden openhartig over vertellen. Een willekeurige greep uit de uitspraken van geïnterviewde de kinderen/jongeren:

´Ineens gingen er allemaal vragen door mijn hoofd. Waar moet ik nou naartoe? Wat gebeurt er met mijn kamer? Waar moet ik straks mijn posters ophangen? En waar moet ik mijn haarborstel en elastiekjes laten ? Rare vragen. Net of dat het ergst was´

´Ik ben er eindelijk aan gewend dat papa en mama gescheiden zijn, en ik vind dat het ook wel kan. Vroeger vond ik het zielig als ouders van een kind gingen scheiden, maar dat hoeft niet zo te zijn.´

´Papa moet zich niet de les laten lezen, vind ik. En mama moet niet zo de baas spelen.´

´Eigenlijk heb ik twee levens in twee werelden die niets met elkaar te maken hebben.´

´Bij mama was het in het begin ook best moeilijk. We waren gewend dat we thuis met zijn vieren waren. En ineens waren we nog maar met zijn drieën. Dat was raar.´

´Papa besliste dat ze uit elkaar zouden gaan. Mama wilde dat niet, maar papa heeft het toch gedaan.´ Brit was boos op haar vader, bekent ze. ´Maar dat heb ik hem niet gezegd, omdat ik niet wilde dat hij het wist´

De auteur opent de hoofdsstukken met een kleine sfeerbeschrijving van de omgeving waarin het interview wordt afgenomen, verder laat ze de kinderen/jongeren zelf aan het woord. Bijna alle kinderen staan met hun ouder(s) op de foto. In het boek zijn ook een aantal illustraties opgenomen van Leo Timmers; zwart/wit tekeningen die aansluiten bij de tekst.

Omdat in dit boek de kinderen/jongeren voornamelijk zelf aan het woord zijn gaat de tekst leven.
Het boek kan zeker een steun zijn voor kinderen vanaf een jaar of negen die willen weten welke ervaringen andere kinderen hebben met het uit elkaar van hun ouders en hoe het hun vergaan is.

Ik wil niet kiezen tussen papa en mama
Daniëlle Vogels

NBD/Biblion, 2005   €6,95