Lijst Home‎ > ‎

Ik wil ook! - Bibi Dumon Tak & Annemarie van Haeringen

Geplaatst 9 apr. 2013 01:17 door susan *   [ 9 apr. 2013 01:19 bijgewerkt ]

Konosja zit te spelen op een van de tapijten uit de winkel van zijn ouders. De ouders, buffels met indrukwekkende hoorns, zitten te rekenen en kijken zorgelijk: niemand koopt meer een tapijt ´Iedereen heeft er al een. De huizen liggen vol´. Konosja gaat buiten spelen en mag een van de tapijten mee nemen, als hij er maar voorzichtig mee is. In het park gebruikt hij het tapijt als hangmat en dat trekt al snel andere dieren aan die ook wel even in zijn tapijtje willen schommelen. ´We willen er ook zo een!´ roepen ze. Konosja wijst ze de weg naar de winkel van zijn ouders. 

Als het gaat regenen maakt hij van het tapijt snel een schuilplaats en als de lucht weer helder is neemt Konosja het tapijt mee naar het strand. De kleine buffel weet nog veel meer leuke activiteiten waarbij zijn kleedje goed van pas komt. Steeds meer dieren willen ook wel zo´n geweldig tapijtje en Konosja wijst ze welwillend de weg naar de winkel. Het is al donker als Konosja thuis komt en wat blijkt? Alle tapijten zijn verkocht. Om het te vieren weten Konosja´s ouders nóg een leuke activiteit waarvoor zo´n kleedje heel handig is. 

Als twee grote namen in de kinderliteratuur samen een boek maken zijn de verwachtingen hoog gespannen. Bibi Dumon Tak, veelvoudig griffelwinnares, is vooral bekend van haar informatieve boeken. Ze verstaat ook de kunst van het schrijven voor jonge kinderen zoals ze eerder liet zien met haar prentenboek Fiet wil rennen, dat ze met illustratrice Noëlle Smit maakten. Dit boek won niet alleen een Zilveren Griffel, maar was ook prentenboek van het jaar 2010. Annemarie van Haeringen doet niet onder voor Dumon Tak met haar drie Gouden Penselen.
De hooggespannen verwachtingen maken de dames ruimschoots waar. Dumon Tak schrijft geweldig. De tekst wisselt dialoog, gedachten en feiten soepel af en dat geeft een levendige toon die fijn voorleest. Er zit een herhalend element in de tekst als Konosja de dieren aanwijzingen geeft hoe ze bij de winkel van zijn ouders moeten komen. Ook dit gedeelte is speels, want de weg wordt steeds een beetje langer. 
Van Haeringen sluit met haar illustraties goed aan op de inhoud van de tekst. Door de keuze van de dieren, bokken, gazellen, lama´s en giraffen, en de keur aan kleedjes met oosterse motieven geeft ze het prentenboek een buitenlandse uitstraling. Ze tekent de dieren op twee benen en zo kunnen ze allerlei capriolen uithalen zoals zitten in een hangmat, van een kleedje naar beneden roetsjen of rustig op een tapijtje een boek lezen. Zoals altijd weet van Hearingen de gezichtsuitdrukkingen weer goed te treffen. 

Ik wil ook!
Annemarie van Haeringen & Bibi Dumon Tak 


Querido, 2013     € 14,95