Lijst Home‎ > ‎

ik woon in een koek

Geplaatst 1 okt. 2010 07:49 door susan *   [ 1 okt. 2010 07:55 bijgewerkt ]
Afgelopen maanden hebben vele kinderen de eerste stappen gezet om te leren lezen. Sommige kinderen zal het makkelijk af gaan, andere moeten extra oefenen om deze kunst meester te worden. Leren lezen kan ontaarden in een drama als het niet wil lukken en het kind een weerzin tegen lezen krijgt. Dat is niet nodig, ook als de leesvaardigheid moeilijk veroverd wordt kan (en moet) lezen leuk blijven.
Een boekje dat daarbij kan helpen is ik woon in een koek van Annemarie Jongbloed. Het is een samenleesboek: een deel van de tekst wordt gelezen door een ervaren lezer, de beginnende lezer vult aan. De dikgedrukte woorden in de tekst zijn voor de beginnende lezer, de rest voor de ander. De gekozen woorden voor de beginnende lezer sluiten aan bij de meest gebruikte lesmethoden.
De teksten in dit boek zijn korte gedichten die samen met een plaatje het verhaal vertellen.
De gedichten worden steeds wat langer en nodigen uit er nog even over te praten en samen de tekeningen te bekijken. Het boek leent zich uitstekend voor de combinatie ´oefenen´ en ´gezellig samen lezen´ en is ook geschikt voor dyslectische kinderen.
In een nawoord worden de uitgangspunten van het boek toegelicht en tips gegeven over het samen lezen. Dit boek kan zowel thuis als in het onderwijs gebruikt worden en het is het eerste deel van een serie.
 
ik woon in een koek
Annemarie Jongbloed (tekst) en Daniëlle Schothorst (ill)

De inktvis, 2010    €14,50