Lijst Home‎ > ‎

Illustrators Annual 2011

Geplaatst 2 aug. 2011 02:35 door susan *
Al bijna vijftig jaar wordt jaarlijks in de Italiaanse stad Bologna de grootste kinderboekenbeurs ter wereld georganiseerd. Het is dé ontmoetingsplaats voor mensen uit het kinderboekenvak. Vorig jaar trok de beurs 1200 bezoekers die afkomstig waren uit 66 landen.
Sinds 1967 is een vast onderdeel van de beurs een tentoonstelling van het werk van internationale illustratoren, de zogenaamde Illustrators Exhibition. Illustratoren kunnen vijf werken inleveren, waaruit een jury de tentoonstelling samenstelt. Ze letten daarbij vooral op vernieuwende tendensen.
In 2011 stuurden 2836 illustratoren werk in, 76 illustratoren werden geselecteerd.
Jaarlijks wordt van deze bijzondere tentoonstelling een catalogus uitgegeven, in Nederland door uitgeverij De Vier Windstreken.

Op het eerste gezicht lijkt het misschien raar een tentoonstellingscatalogus op deze plaatst te bespreken. Maar het gaat hier niet over een doorsnee catalogus, maar een kunstcatalogus gevuld met afbeeldingen die speciaal voor kinderen werden gemaakt. Ze zijn weliswaar uit hun context gehaald, want ze vormen geen onderdeel meer van het oorspronkelijke boek, maar ook als zelfstandige kunstwerken zijn ze heel toegankelijk voor een publiek van alle leeftijden.
Er zijn illustraties te zien in een veelheid van technieken: collages, gedetailleerde pentekeningen, grafisch werk, uitbundig gekleurd werk en zwart/wit tekeningen die bijna foto´s lijken. Soms heeft het werk een titel, vaak ook niet.
Extra aandacht krijgt het werk van de Duitse illustrator Jutta Bauer, ook de illustratie op de voorkant van de catalogus is van haar hand.
De catalogus is prachtig uitgegeven. Het papier is dik, de lay-out mooi en de kleurkwaliteit uitstekend.

Al die kunstwerken nodigen uit om nader te bekijken en het is een leuke bezigheid om er samen verhalen bij te verzinnen. Wat zou bijvoorbeeld het verhaal kunnen zijn bij die hoge zwart/witte gebouwen met een hele groene wereld op hun dak die Stéhane Audoin ons laat zien, of wat te denken van al die kleine dierenportretjes die de Koriaanse Yu Kim de lezer keurig geordend voorschotelt?
Soms is het verhaal snel te herkennen, zo toont de serie prachtige schilderingen van de Mexicaanse Gabriël Pachero duidelijk de belevenissen van de Bremer stadsmuzikanten.

Ik gun ieder kind dit mooie boek, vooral om samen met iemand mee op avontuur te gaan. Er is zoveel te zien, te ontdekken en met elkaar te bespreken. Welke verhalen zitten verstopt achter de ´plaatjes´, vind je de illustraties mooi en wát vind je dan mooi, of juist niet mooi?
Voor de prijs van drie prentenboeken kan deze avontuurlijke catalogus in huis gehaald worden en een opstapje zijn om oog te krijgen voor de originaliteit en veelzijdigheid van beeldende kunst.

Zou het nog zin hebben staatssecretaris Halbe Zijlstra warm te maken voor deze Illustraors Annual, of zou je alleen in je kindertijd kunnen leren dat kunst, in al zijn facetten, meer is dan in geld kan worden uitgedrukt?

Bologna Children´s Book Fair Illustrators Annual 2011
De Vier Windstreken, 2011     €49,90