Lijst Home‎ > ‎

I love Liv 2 - Marlies Slegers

Geplaatst 17 apr. 2013 02:57 door susan *   [ 29 jun. 2013 02:32 bijgewerkt ]

Marlies Slegers (1965) debuteerde in 2007 en heeft inmiddels al heel wat boeken geschreven, waaronder meidenboeken en de serie Hockeyteam De Sterren. In 2012 verscheen haar eerste boek over brugklasser Liv. Het tweede deel, Eerste hulp bij een gebroken hart /huwelijksaanzoek, verscheen een jaar later en pakt de draad van het verhaal direct weer op. Het verhaal is overigens ook goed te volgens als je het eerste deel niet hebt gelezen. 


Liv is twaalf jaar, bijna dertien. Ze heeft een oudere zus en een zwangere moeder die een zoon verwacht van haar vriend Luuk. Liv heeft nauwelijks herinneringen aan haar biologische vader die verdween toen ze vier was en sindsdien niets meer van zich heeft laten horen. Een´takkevader´dus. Livs BFF (Best Friend Forever) is Kat en met haar bespreekt ze dagelijks haar grote liefde Sem, of haar afkeer van Jenn die altijd goede punten haalt, sportief is, glanzend lang haar heeft, bloedmooi en een oogje heeft op haar grote liefde.
In een speelse dagboekvorm houdt Liv de lezer op de hoogte van de gebeurtenissen in haar leven en bespreekt belangrijke kwesties: Wat te doen op Valentijnsdag als leerlingen elkaar rozen geven? Hoe bereid je je voor op een minuut vrij winkelen in De Bijenkorf? Hoe voorkom je dat je nieuwe broertje door het leven moet gaan als Geurt? En wat te doen als je BFF geheimen voor je heeft? 

De vormgeving van het boek is speels en straalt aan alle kanten´meidenboek´uit. Het is knalroze, met nepnagels, parfum en oorbel op de kaft en het heeft een grappig elastiek waarmee het boek kan worden dichtgebonden.
Liv deelt haar avonturen dagelijks, dit boek beslaat de periode 6 februari tot 3 maart. Ze begint altijd met een samenvatting en geeft daarmee de algehele stemming van de dag weer: Gevoel dat ik – alweer- een wegwerpdochter dreig te worden of Succesgehalte van deze Valentijnsdag :mwah. Binnen de levendige beschrijvingen van het dagelijks wel en wee staan tekeningen, tips (ook voor jongens, verrassend genoeg) en gesprekken die gevoerd worden via de computer of via tekstberichten op de telefoon. Daarmee is Slegers een van de navolgers van de succesformule die Francine Oomen introduceerde. 
Slegers heeft een leuke schrijfstijl die goed in balans blijft. Grappige opmerkingen en situaties worden afgewisseld met meer serieuze problemen. Slegers maakt de problemen niet onnodig groot; als brugklasser is het al erg genoeg als je BFF er met jouw grote liefde van doorgaat, je zus zo stom is geweest een naaktfoto naar haar vriendje te sturen en je moeder ten huwelijk wordt gevraagd. Door de vlotte eigentijdse stijl leest het boek als een trein. Toch snijdt het ook serieuze problemen aan, zoals de vragen die Liv heeft over haar biologische vader en hoe stom het is een naaktfoto te versturen. 
De Liv boeken zijn fijn leesvoer voor meiden in zicht van de brugklas of al op de middelbare school. Liv 3 zal in november verschijnen en antwoord moeten geven of het nog goed komt tussen Kat en Liv, of het hart sneller blijft kloppen voor Sem en vooral of takkevader Joep een plek in haar leven krijgt. 

I love Liv 2
Marlies Slegers 

Moon, 2013     € 14,95