Lijst Home‎ > ‎

In actie! - Kevin Brooks

Geplaatst 22 mei 2015 05:45 door susan *   [ 22 mei 2015 06:07 bijgewerkt ]

Kevin Brooks heeft een reeks prachtige en vaak bekroonde young adultboeken op zijn naam staan, waarvan er meerdere besproken zijn op kinderboekenpraatjes. Zijn laatste boek, Bunkerdagboek (Harmonie, 2014) maakte veel indruk. Op verzoek van zijn Engelse uitgever begeeft Brooks zich deze keer op nieuw terrein, hij schreef een driedelige detectiveserie, Delaney Detectives, voor kinderen vanaf een jaar of tien. 

Travis Delaney verliest zijn ouders bij een verkeersongeval. Zijn ouders waren beide privé-detectives en runden een eigen bureau, dat ze hebben overgenomen van Travis´opa.
Op de begrafenis ziet Travis een onbekende man met een knoopsgatcamera. Dat zit hem niet lekker en voedt zijn wantrouwen dat het ongeluk van zijn ouders geen toeval was. Travis gaat op onderzoek uit en begint in het, inmiddels overhoop gehaalde, detectivebureau van zijn ouders.

Detectiveverhalen met een dertienjarige hoofdpersoon zijn populair in Engeland. Brooks las dan ook om zich te oriënteren op zijn nieuwe uitdaging populaire series als Alex Rider van Horowitz en Young Bond van Higson. In deze boeken verliezen de hoofdpersonen net als Travis hun ouders. Het is de makkelijkste manier om de verantwoorde opvoeders weg te werken uit het verhaal en de puber zo snel mogelijk naar de onbekende wereld van spionage en geheim agenten te leiden. Maar Brooks lost dit probleem maar half op, want Travis krijgt er een bezorgde opa en oma voor in de plaats. Dit komt de geloofwaardigheid niet ten goede. Het ene moment is opa een gebroken man die moet worden ontzien en het volgende moment stormt hij als een ware actieheld het verhaal binnen. Ook Travis komt als personage niet lekker uit de verf. Zijn karakter, zijn vriendschappen, zijn leven voor het ongeluk worden nauwelijks belicht. Ook het verdriet over het verlies van zijn ouders raakt de lezer nauwelijks, al besteedt Brooks daar wel veel woorden aan. 

Het lijkt of het schrijven voor een jongere doelgroep Brooks niet past. Waar hij in zijn young adultboeken uitblinkt in goed geschreven sfeervolle verhalen lijkt hij nu bang om de lezer zelf iets te laten invullen. Het verhaal is stroperig en langdradig en Brooks legt alles uit. Niet zelden wordt hetzelfde op verschillende manier gezegd:´Ik was toch wel erg opgelucht (...) ik voelde me een heel stuk lichter. Alsof ik de hele dag had rondgelopen met een betonblok op mijn nek en die was nu plotseling weg.` Veel vaart zit er niet in het verhaal. Als Travis een plan heeft dat snel moet worden voorbereid en uitgevoerd dan beschrijft Brooks dat in ruim twintig pagina´s. Als Travis dan eindelijk via de regenpijp het huis verlaat krijgt de lezer een gedetailleerde beschrijving hiervan van twee bladzijden. De spanning over het gewaagde plan is dan wel weg.
Maar het meest wordt de humor gemist. In de eerder genoemde series is een belangrijk deel van het succes toe te schrijven aan de vaak typisch Britse humor waarin gevoel voor understatement een belangrijke rol speelt.

Travis´ onderzoek leidt naar een vermiste Pakistaanse bokser die banden heeft met een islamitische terreurorganisatie. Het is een eigentijds thema, maar complex voor tienjarigen.
Aan het einde van het eerste deel zit er nog niet veel schot in de zaak, de lezer moet geduld hebben want Brooks smeert het verhaal uit over drie boeken.
De vertaling van de doorgaans zeer goed vertalende Jenny de Jonge rammelt hier en daar met zinnen als ´hij staarde de kamer rond´ en iemand die met een ´misselijke klap´ tegen een muur knalt en vervolgens tegen een ´getrokken vuist´ aankijkt.

In actie, het eerste deel in de serie Delaney Detectives is een boek dat de bewonderaars van Kevin Brooks maar snel moeten vergeten.

In actie! 
Deel 1 van Delaney Detectives
Kevin Brooks (vertaald door Jenny de Jonge)


De Harmonie, 2015     € 14,50

Andere boeken van Kevin Brooks op kinderboekenpraatjes: