Lijst Home‎ > ‎

In het diepe - Hans Kuyper

Geplaatst 31 aug. 2013 03:10 door susan *   [ 7 sep. 2013 01:04 bijgewerkt ]

In het diepe
is een avileesboek (M4-E4), geschreven door Hans Kuyper en geselecteerd als kerntitel voor de Kinderboekenweek. Het verhaal gaat over Hans die naar zwemles gaat. Zijn moeder heeft Badjuf gebeld en hij kan gelijk beginnen. Hij boft want Marijn volgt de les ook en´Hans en Marijn gaan met elkaar.´ 

Het zwemmen wil niet erg lukken: wat bedoelt Badjuf toch met ´spreid, sluit, spreid sluit´? Na de les daagt Marijn Hans uit in het diepe te springen vanaf de duikplank. Ze zal het zelf wel even voordoen. Het wordt een gevaarlijke duik die maar net goed afloopt. 
In het laatste hoofdstuk is er een maand verstreken en Hans kan inmiddels goed zwemmen. Dat laat hij Marijn graag zien want hij wil best stoer zijn. 

Het verhaal van Hans heeft weinig met de dagelijkse realiteit van de zwemles te maken. Wie krijgt er nog privéles in een natuurbad en wordt dan met een plankje het water ingestuurd zonder nadere uitleg van de beenslag. Ook het thema ´verkering´ voegt weinig toe voor de gemiddelde zevenjarige. Leuker is de uitwerking van het thema ´stoer doen´. Marijn daagt Hans verschillende keren uit en hij gaat er gretig op in. Eén keer wint hij een wedstrijd door vals te spelen, één keer belandt hij min of meer per ongeluk in het diepe en de laatste keer overwint hij. Marijn wil hem dan zoenen, maar daar begint Hans niet aan:´Hij is al zo dapper geweest! Hij leerde zwemmen. Hij viel van de duikplank. En nu sprong hij van de brug. Zo is het wel genoeg´. 

Het boek is toegankelijk geïllustreerd door Alice Hoogstad. Zij laat de indrukwekkende Badjuf zien en ook de diepte van het zwembad en de hoogte van de duikplank weet zij overtuigend neer te zetten.

In het diepe
Hans Kuyper (tekst) en Alice Hoogstad (ill) 

Leopold, 2013     € 6,95