Lijst Home‎ > ‎

Inwijding - Veronica Roth

Geplaatst 6 jul. 2012 04:52 door susan *   [ 12 jul. 2014 05:28 bijgewerkt ]
Tris leeft in het Chicago van de toekomst. De maatschappij is opgedeeld in vijf facties die ontstaan zijn uit de idee dat oorlogen veroorzaakt worden door een tekortkoming in de menselijke natuur. De facties geven ieder hun eigen antwoord op de vraag welke tekortkoming dit is. Degenen die agressie als oorzaak aanwijzen verenigen zich in de factie Vriendschap, degenen die onwetendheid als oorzaak zien kiezen voor de factie Eruditie, wordt oneerlijkheid als de bron van ellende gezien dan is daar de factie Oprechtheid, de factie Zelfverloochening bestrijdt het egoïsme en tot slot is er de factie van de Onverschokkenen die lafheid afwijzen. Elke factie heeft zijn eigen taak in de maatschappij. Iedereen kiest op zestienjarige leeftijd tot welke factie hij/zij wil behoren, een keuze die bepalend is voor het leven want de factie verwacht volledige loyaliteit.
Tris kiest voor de factie van de Onverschrokkenen en daarmee voor een pittige inwijding. In haar nieuwe factie willen ze eerst wel eens zien wat zo´n hark afkomstig uit de factie Zelfverloochening in huis heeft. De onderlinge strijd tussen de aspirantleden is hard, alleen de besten worden toegelaten, de afvallers wacht een factieloos bestaan: armoede en geen doel in het leven. 

De jonge Amerikaanse schrijfster Veronica Roth (1988) schaart zich tussen de auteurs die een niet al te plezierige toekomstige maatschappij schetsen; na de vampierverhalen een nieuwe trend in de young-adultboeken. Ze werkt een origineel idee uit door eenzijdige antwoorden op de vraag ´waarom voert de mens oorlog´ tot maatschappijvisie te maken. Dat het niet zo eenvoudig is laat Roth op een zeer onderhoudende wijze zien. Omdat Tris uit een andere factie komt is ze in staat de verschillen te benoemen en ze denkt zelf niet eenzijdig. Dat is een belangrijk gegeven in het verhaal, als zogenaamde ´Afwijkende´ kan ze als gevaarlijk worden bestempeld en uit de factie worden gezet, of erger…

Roth bouwt het verhaal sterk op: eerst staat de inwijding centraal en als duidelijk wordt dat Tris het wel zal redden gaat de liefde een rol spelen. De schrijfster heeft gelukkig beloofd de trend van de ´love triangle´ daarbij te negeren. Als de inwijding is afgerond neemt het leven van Tris een onverwachte wending die met veel geweld gepaard gaat.
Roth is een fijne schrijfster, ze houdt de spanning goed vast, ze geeft de lezer mooie personages en verrassende plotwendingen. Ze schuwt niet om aansprekende personages te laten sterven en ze beschrijft geloofwaardig hoe Tris hiermee omgaat. 

Aan het einde van het eerste deel van de trilogie laat de lezer Tris verward achter na een harde strijd. Hoe het verder gaat is te lezen in de vervolgdelen Opstand en Samensmelting.

Inwijding
Veronica Roth
Van Goor, 2012     € 18,99