Lijst Home‎ > ‎

Jackpot! - Arja Veerman

Geplaatst 6 dec. 2011 00:47 door susan *
´Voel maar, ik knijp in uw arm. U bent de winnaar. De jackpot is van u. El Gordo: 13.1 miljoen euro. En, wat gaat u ermee doen?´Haar moeder stamelt. ´Een villa, mijn borsten. Ik bedoel, een goed doel?´


Doenja weet niet wat haar overkomt als haar moeder ruim 13 miljoen wint met een lot dat zij voor haar verjaardag heeft gekregen. Ze had het weliswaar min of meer aan haar moeder verkocht om te sparen voor een Nintento, je moet toch wat als je geen Nintento voor je verjaardag krijgt.
De Ninento komt er uiteindelijk wel, maar ook een verhuizing en privéles. Het winnen van de jackpot pakt anders uit dan Doenja had gehoopt, tijd om in te grijpen dus.

Jackpot! is het kinderboekdebuut van Arja Veerman. Na het schrijven van een proefschrift vond ze het de hoogste tijd voor wat fantasie.
In een hoog tempo vertelt Veerman het verhaal. Eerst leeft de lezer mee met de vraag of Doenja een Nintento zal krijgen, dan delen ze de opwinding over het winnen van de prijs en net als Doenja zitten de lezers voor ze het weten in Spanje.
Ook de schrijfstijl van Veerman is vlot. Ze geeft geen lange beschrijvingen, ze laat de personages tot leven komen in hun typeringen en handelingen: moeder loopt heupwiegend op naaldhakken en stift tussen alle drukte door haar lippen, broertje Manno springt in zijn ridderpak rond en avontuurlijke oom Bennie gaat zijn eigen gang, hij rookt waar het niet mag en hij komt daar mee weg.
Doenja worstelt met haar verlangen naar een Nintento ´Niet sip kijken, denk aan Afrika. Daar zijn de kinderen veel slechter af. Zij zijn al blij met een ei bij het ontbijt´, maar ze baalt ondertussen behoorlijk dat haar liefste wens niet in vervulling gaat.
Doenja krijgt regelmatig te horen ´dat het crises is´. Deze eigentijdse insteek heeft wat moraliserende trekjes, maar het blijft verteerbaar omdat Doenja op dit alles reageert zoals je van een elf jarige mag verwachten: tuurlijk moet de wereld beter, maar ik wil toch graag een Nintento. Overigens komt het met de kinderen in Afrika welk goed aan het einde van het verhaal.

Het boek is geïllustreerd door Babiche. Haar stijl past goed bij het verhaal, ze zet haar figuren in losse lijnen neer en brengt met aquareltechnieken kleur, of licht/donker effecten aan. Het geheel oogt beweeglijk.
Babiche weet de gezichtsuitdrukkingen van de afgebeelde personen goed te treffen en ook de diverse locaties kan de lezer weerspiegeld zien in de illustraties.

Jackpot! Is een verhaal dat veel kinderen met plezier zullen lezen omdat het inspeelt op een wijdverbreide fantasie ´wat als ik eens..´ en  eigentijds is met zijn oproepen tot matiging midden in een leefomgeving die volop consumeert. Het enigszins absurde wensvervullende einde van het verhaal doet de rest.
 
Jackpot!
Arja Veerma (tekst) en Babische (ill)

Clavis, 2011     € 13,95