Lijst Home‎ > ‎

Je bent super...Jan! - Harmen van Straaten

Geplaatst 3 okt. 2013 03:14 door susan *   [ 3 okt. 2013 03:14 bijgewerkt ]

Het zit Jan niet mee als zijn ouders vermist raken tijdens een reis met hun buren meneer en mevrouw Stromboli. Omdat Jan als een ´gevonden voorwerp´wordt aangemerkt moeten de twee aardige zangjuffen hem ´in goede staat´overdragen aan een vertegenwoordigster van het Ministerie van Alleenstaande en In de Steek Gelaten Kinderen. Jan komt terecht op een strenge kostschool waar hij direct vrienden en vijanden heeft. Er is op die school iets niet pluis, het spookt er. Jan gaat op onderzoek uit. Ondertussen wordt de lezer op de hoogte gehouden van de avonturen van Jans ouders die met het echtpaar Stromboli van de ene ramp naar de andere gaan. 


Het Kinderboekenweekgeschenk van 2013 is het vierde deel in de serie Superjan die Harmen van Straaten in 2009 begon. De lezer die niet bekend is met de hoofdpersoon moet in het korte verhaal wel wat puzzelen om te begrijpen dat Jan van buiten de aarde afkomstig is en dat hij over superkrachten beschikt zodra iemand om hulp vraagt.
Je bent super...Jan! is een rommelig verhaal waarin clichés niet geschuwd worden. Het hoofd van de kostschool is bijvoorbeeld een ´enge worstenvrouw´ met een knot op haar hoofd die we al eerder tegen kwamen in een boek van Roald Dahl. De bijnamen van de nieuwe vrienden van Jan laten ook weinig ruimte voor een fantasievolle invulling: Neus, Bolle en Spriet. 
Het boekje ziet er speels uit. Delen van de tekst zijn krantenartikelen die in een losse weinig krantachtige stijl commentaar geven op de gebeurtenissen. De illustraties zijn van de auteur zelf, als altijd in zijn zwierige aantrekkelijke stijl. 
Dit avontuur van Superjan kent weinig diepgang, het is vermakelijk en makkelijk leesvoer voor wie zich niet stoort aan clichés. 

Je bent super...Jan!
Harmen van Straaten 
CPNB, 2013