Lijst Home‎ > ‎

Jij bent de liefste - Hans & Monique Hagen

Geplaatst 14 feb. 2014 03:06 door susan *   [ 14 feb. 2014 03:06 bijgewerkt ]

Jij bent de liefste
, een ´prenten- poëzieboek´ voor peuters en kleuters, is een klassieker. Het is verrassend dat een prentenboek met gedichten deze status heeft bereikt; gedichtenbundels verkopen meestal moeizaam. Veel poëzie voor jonge kinderen is verhalend en eenvoudig. Maar bij Hans en Monique Hagen gaat de poëtische trukendoos helemaal open. Ze gebruiken (mannelijk en vrouwelijk) eindrijm, hyperbolen, personificaties, assonantie, metonymia, alliteratie en metaforen. Ironie blijft gelukkig achterwege, hier zijn de beoogde lezers nog te jong voor. Al die prachtige stijlfiguren gebruikt het echtpaar Hagen om de rijke wereld van de poëzie te ontsluiten. Ze geven kinderen´volwassen´ poëzie.
De gedichten zijn kort en laten de lezer bijvoorbeeld anders tegen de wereld aankijken (´mijn nieuwe schoenen/zijn zo groot/de hele wereld/past eronder´), of ze vangen een beleving in een paar mooie woorden (´soms/val ik hard/dan huilt mijn knie/tranen rood van bloed´), of ze roepen een onverwachte vraag op (`hoe kan het/dat de wolken blijven hangen/ kun je ze niet vangen´), of ze laten je glimlachen om een woordspel (´een baby-brood is een kadetje/een zachte z een zetje/een kleine gek een gekkie/en een baby-plant heet stekkie´) of ze drukken in paar regels het onzegbare uit (´ik zoek een woord/een heel nieuw woord/een woord dat niemand kent/ik zoek een woord dat zeggen wil/dat jij de liefste bent´)
De gedichten sluiten aan bij de belevingswereld van kinderen en gaan bijvoorbeeld over logeren (´maar eerst ga ik hem vragen/duurt het lang, drie dagen´), over oma (´oma is lachen/oma is rimpels/oma is lief/en oma is oud´) of over mama die even ligt te slapen (´mama slaapt/ze ziet me niet/ze hoort niet wat ik zeg/zachtjes trek ik aan haar oor/mama doe je ogen open/mama word weer echt´)

Deze schitterende poëzie is ook schitterend geïllustreerd door Marit Törnqvist. Paginagrote kleurrijke gedetailleerde illustraties laten een wereld zien die past bij de gedichten, maar ook een eigen verhaal vertellen. Een blond meisje met een heleboel knuffels en een hondje spelen de hoofdrol.

Jij bent de liefste verscheen in 2000 en er zijn inmiddels meer dan 250.000 exemplaren van verkocht. Elk kind (klein en groot) gun je dit tijdloos mooie prenten-poeziëboek.

Jij bent de liefste
Hans & Monique Hagen 

Querido, 2000     € 15,95