Lijst Home‎ > ‎

Jip en Janneke Sinterklaas komt! - Annie M.G. Schmidt

Geplaatst 20 nov. 2012 00:48 door susan *

Oer-Nederlandse Jip en Janneke vieren natuurlijk ook Sinterklaas. Annie M.G. Schmidt schreef er verschillende verhaaltjes over die gebundeld zijn in het boekje Sinterklaas komt! 
Jip en Janneke kunnen niet wachten tot de Sint uit Spanje aankomt en besluiten vast hun schoen te zetten, ze zetten zelfs alle schoenen die ze kunnen vinden. Maar het is nog te vroeg. Ze mogen van moeder wel een brief naar Sinterklaas sturen en het wordt een mooie brief. Jip tekent een vrachtauto. En Janneke tekent een fornuisje. Want dat willen ze het liefste hebben. 
Als Sinterklaas er eenmaal is gaat Takkie er met een schoen vandoor, bedenkt Jip dat het paard van Sinterklaas vast water wil en verdwalen Jip en Janneke als ze achter de sint aanlopen op straat. De spanning loopt op als het bijna 5 december is. Jip wil nu eindelijk wel eens die vrachtauto in zijn schoen zien en Janneke breit een piepklein sjaaltje voor Sinterklaas die dat goed kan gebruiken. Als Sinterklaas op bezoek komt is Jip heel verlegen, Janneke daarentegen praat honderd uit. Na het feest wordt er gespeeld met het nieuwe speelgoed en nog één keertje Sinterklaasje gespeeld. 

Jip en Janneke hebben een rustige sinterklaastijd: geen sinterklaasjournaal, geen Sinterklaas op school, zwemclub, bij oma of bso. De veilige overzichtelijke wereld van Jip en Janneke is dan misschien niet meer van deze tijd, de kinderen zelf zijn gewone kleuters: ze maken ruzie over welk liedje ze gaan zingen, ze vragen zich af hoeveel wortels het paard van Sinterklaas wel niet zal krijgen en spelen vol overtuiging hun belevenissen met Sinterklaas na.
De verhaaltjes van Annie M.G.Schmidt blijven leuk om voor te lezen. De korte zinnen lopen goed en ze weet door haar fantasie en woordgebruik de verhaaltjes net even levendiger en origineler te maken dan anderen. 

Jip en Janneke zijn natuurlijk onlosmakelijk verbonden met de illustraties van Fiep Westendorp. In dit boekje staan de kleurenillustraties die ze in de jaren zeventig maakte voor het tijdschrift Bobo. Het is opvallend hoe weinig gedateerd ze zijn. We zien weliswaar een typische jaren zeventig stoel en een ouderwets televisietoestel, maar het valt nauwelijks op. Westendorp tekent vanuit kinderperspectief: kasten en tafels zijn hoog, de straat is breed en Sinterklaas kijkt weliswaar vriendelijk, maar is toch indrukwekkend. 

Jip en Janneke Sinterklaas komt! Is een voorleestopper voor kleuters. Een aanrader voor in de schoen.

Jip en Janneke Sinterklaas komt!
Annie M.G. Schmidt (tekst) en Fiep Westendorp (ill) 

Querido, 2012     € 7,50