Lijst Home‎ > ‎

Job en duif

Geplaatst 3 sep. 2010 06:12 door susan *   [ 10 sep. 2010 03:53 bijgewerkt ]
Job baalt, zijn tand zit los en dat doet pijn. Als hij in zijn woede een steen weg schopt krijgt hij het aan de stok met Duif. Duif is ook in een slechte bui omdat zij niet graag vliegt en liever benen zou hebben waarmee zij snel zou kunnen lopen en niet die stokjes waar zij alleen maar mee kan huppen. Job en Duif worden vrienden en vertellen elkaar in allerlei korte gesprekjes over wat ze bezig houdt, ze kibbelen daarbij graag. Job vindt dat Duif maar boft, zij heeft geen immers geen tanden die los gaan zitten, Duif denkt daar anders over ´ik bof TO-TAAL niet, zegt duif. Elke herfst verlies ik mijn pak. Dan ben ik in de rui.´Job vraagt zich af wat voor een pak een duif nu kan hebben, is zij soms een postduif, of een bos-duif? Duif vindt de grapjes van Job flauw en wordt boos, we kunnen dat duidelijk op het plaatje zien, en Duif vliegt weg en blijft weg. Job mist haar en is blij als hij haar na een week weer ziet. Duif was in Spanje want dat moet van haar baas ´hij stuurt me op, en ik vlieg terug. Zo snel als ik kan. Dan win hij een prijs´. Job snapt het niet helemaal, waarom krijgt de baas de prijs en niet Duif. Op een avond komt Duif naar Job, zij wil niet meer vliegen voor de baas want de baas wil haar man weg doen. Kan Job iets doen voor Duif?
Het verhaal over Job en Duif is grappig en heeft inhoud. Dit knap geschreven verhaal heeft een oplopend avi-niveau. Het begint op avi 1 en eindigt op avi 3. De zwierige en kleurrijke tekeningen van Noëlle Smit maken het boek compleet. Het boek is aantrekkelijk uitgegeven.
Misschien zijn beginnende lezers nog te jong om de soms absurde dialogen helemaal te kunnen volgen. Dat geeft niet, want het boek groeit vanzelf met de lezers mee. Een bijzonder avi-boek dat zeker thuis hoort in de schoolbibliotheek.

Job en de Duif
Evelien Vlieger

Lannoo, 2012   €12,95