Lijst Home‎ > ‎

Joe Biljoen - David Walliams

Geplaatst 5 aug. 2013 02:33 door susan *   [ 5 aug. 2013 02:33 bijgewerkt ]

David Walliams is naast acteur ( Little Britain) en jurylid (Britain got Talent) ook een geliefd auteur. Miljoenen exemplaren van zijn kinderboeken zijn al over de toonbank gegaan. Walliams stijl wordt vaak vergeleken met die van Roald Dahl. Beide auteurs hebben een voorkeur voor verhalen met een opvoedkundige boodschap die wordt verpakt in een hilarisch verhaal. 

In Joe Biljoen vertelt Walliams het verhaal van de twaalfjarige Joe. Zijn vader is megarijk geworden door de uitvinding van tweezijdig toiletpapier. Joe heeft alles wat hij ooit zou willen hebben, bijvoorbeeld een krokodil, elk computerspelletjes ter wereld, een achtbaan in de achtertuin en privévoetbaltraining van het nationale Engelse voetbalteam. Joe woont bij zijn vader, zijn moeder is vertrokken met haar vriend en hij heeft geen contact met haar. Natuurlijk bezoekt Joe een exclusieve school maar hij voelt zich daar niet thuis. Zijn medescholieren vinden hem verschrikkelijk ordinair en vrienden heeft hij niet. Daarom wil Joe naar een gewone school waar niemand weet dat hij rijk is. Misschien kan hij daar zijn liefste wens in vervulling laten gaan: een vriend vinden. 

Walliams verstaat de kunst de les dat vriendschap niet te koop is aangenaam te verpakken. Vader en zoon moeten beide deze les leren. Vader door te ontdekken dat de eeuwige liefde van zijn toekomstige vrouw verdampt zodra er financiële problemen zijn en Joe door uit te vinden dat met geld niet alles is te regelen. Dat is nog best ingewikkeld als Joe de vijanden van zijn beste vriend Bob omkoopt en niet begrijpt waarom Bob dat niet wil hebben. Vader en zoon leren hun lessen en aan het einde van verhaal zijn Joe en zijn vader arm, maar gelukkig.
Dit boek is natuurlijk geen succes geworden omdat kinderen snakken naar wijze lessen; nee Joe Biljoen is in de eerste plaats een heel grappig boek. Zo wordt de rijkdom van Joe in al zijn wensvervullende details beschreven en kan de lezer zich bladzijden lang over geven aan wat je allemaal kunt bezitten als je vader onmetelijk rijk is. Walliams heeft er zelfs een overzichtelijk lijstje van gemaakt. Er staan meer van die vermakelijke lijstje in het verhaal, bijvoorbeeld een met originele nette scheldwoorden, of een met cliché´s die leraren graag gebruiken. 
Het is knap dat Walliams deze heerlijke overdreven onzin in balans weet te houden met het eigenlijke verhaal. Joe, zijn vader en zijn beste vriend zijn veelzijdige karakters die lieve en ook domme dingen doen. Walliams kan een karakter, een situatie of een emotie in een paar rake woorden omschrijven. 
David Walliams is een van de weinige auteurs die zich mag vergelijken met meesterschrijver Roald Dahl. Ook hij vertelt een goed verhaal, is grappig en weet een levensles aangenaam te verpakken. 

Het verhaal van Joe Biljoen is geïllustreerd door Tony Ross. De beweeglijke stijl van Ross sluit goed aan bij Walliams en doet de humor van het verhaal recht.

In het najaar verschijnt de vertaling van Walliams volgende boek bij uitgeverij Clavis: Oma Boef 

Joe Biljoen
David Walliams 
Clavis, 2013     €16,95

Andere boeken van David Walliams op kinderboekenpraatjes: