Lijst Home‎ > ‎

Johanna in de trein

Geplaatst 30 aug. 2010 03:05 door susan *   [ 30 aug. 2010 03:16 bijgewerkt ]
Johanna in de trein is een opmerkelijk prentenboek.Het vertelt het verhaal van Johanna het biggetje en de tekenaar. Als we het boek openslaan zien we de handen van de tekenaar, klaar om aan een tekening te beginnen. Het wordt een trein en daarin tekent ze dieren, onder andere een biggetje ´arm biggetje zit helemaal alleen in de trein naar geen- geen idee waarheen´ schrijft ze erbij. Dan begint het biggetje een gesprek met mevrouw de tekenaar. De wereld van het biggetje is in kleur getekend, die van de tekenares in zwart/wit. Eerst wil het biggetje een donkere vlek en dan vraagt hij aan de tekenaar wat haar naam is. ´Wat, geen idee? Maar jij hebt mij toch bedacht?´ Het biggetje gaat dan maar zelf op onderzoek uit en krijgt zijn naam van een ander dier uit de trein, het wordt ´Johanna´. Het verhaal blijft even in de wereld van Johanna, tot ze op een station aankomen en het gesprek met de tekenaar weer begint. Johanna krijgt een trui, ze bemoeit zich met het gebeuren op het station en wil dan graag dat het avond wordt en ze naar de verlichte huizen kan kijken. Als er een andere trein passeert ziet ze een andere big zitten en trekt haar trui uit om naar hem te zwaaien. Op de volgende plaat kijken we mee met het biggetje uit de andere trein en die ziet dat Johanna´s trui wordt gestolen. Johanna wil geen nieuwe trui van de tekenaar, maar wil wel graag reisgezelschap, dat wordt uiteindelijk het biggetje uit de andere trein. Ze laat de tekenaar dan weten dat het nu wel genoeg is en ze samen verder gaan. De tekenaar wenst ze veel geluk en sluit af met een enigszins poëtisch tekst ´En de trein rijdt maar door. Door en door. Naar ergens. Naar ooit…´
De tekeningen in het boek zijn prachtig. De zwart/wit tekeningen in potlood zijn gedetailleerd en het lijkt of je de voorwerpen zo van de bladzijden kunt afpakken. De gekleurde wereld van Johanna is op een zachtgele achtergrond getekend en de duidelijk herkenbare dieren zijn zacht van kleur.
Dit boek is een van de kerntitels van 2010 voor de onderbouw, dus geschikt bevonden voor kinderen tussen van 4-6 jaar. Voor de jongste zal het niet makkelijk zijn dit boek te begrijpen. De kinderen moeten om het verhaal te kunnen volgen op meerdere niveau´s naar het boek kijken. Veel kinderen van 6+ zullen daar nog moeite mee hebben. Daarnaast zit er nog een vreemde wisseling van perspectief in het verhaal als we ineens met het biggetje uit de andere trein meekijken, het is veel gevraagd van een jong kind om deze overgang te begrijpen. Een kleuter is bij dit prentenboek wel erg afhankelijk van een volwassenen die het verhaal toegankelijk maakt. Dat zal wel lukken in combinatie met de lessuggesties die voor dit boek zijn gemaakt, maar eigenlijk is dit boek te ingewikkeld voor jonge kinderen en komt het meer tot zijn recht voor kinderen vanaf een jaar of acht.
Johanna in de trein
Kathrin Schärer

Gottmer, 2010    €13,95