Lijst Home‎ > ‎

Jubelientje en Pomtidom vieren Sinterklaas

Geplaatst 19 nov. 2019 03:51 door susan *   [ 19 nov. 2019 03:56 bijgewerkt ]


Sinds 2004 worden door verschillende supermarkten sinterklaasboeken cadeau gegeven bij de aankoop van specifieke producten. In de eerste jaren van deze actie werden gerenommeerde (kinderboeken)schrijvers gevraagd deze boeken te maken, in tegenstelling tot de laatste jaren waar min of meer bekende Nederlanders hun (al dan niet) eigen scheet mogen laten.
Menig prentenboek uit die beginjaren, onder andere geschreven door Edward van de Vendel, Bibi Dumon Tak, Ted van Lieshout, Imme Dros, Tjibbe Veldkamp en Sjoerd Kuyper vond ook zijn weg na de actieperiode via verschillende kinderboekuitgeverijen. Nog altijd zijn er prentenboekenboeken uit deze beginperiode te koop.

In 2014 verscheen een heruitgave van Jubelientje krijgt een pluim, geschreven door Hans Hagen en getekend door Philip Hopman, onder de nieuwe titel Jubelientje en Sinterklaas. Aan het boek werd een luisterboek-cd toegevoegd waarop Diewertje Blok het verhaal voorleest en oude en nieuwe sinterklaasliedjes te horen zijn.
Hagen schreef meerdere boeken over het eigenzinnige meisje Jubelientje en haar leuke oma. In Jubelientje en Sinterklaas staan tien korte verhaaltjes en drie beeldstrips waarin de lezer Jubelientje en haar oma volgt bij hun sinterklaasavonturen.
Jubelientje heeft zo haar eigen ideeën over het cadeautje dat ze graag in haar schoen wil en als oma problemen voorziet heeft haar kleindochter voor alles een oplossing. Gelukkig weet Sinterklaas wel raad met Jubelientjes vraag. Hij heeft zelf ook een vraag: zou Jubelientje hulp-Piet willen worden en mee willen helpen met het wegbrengen van pakjes?
Zoals altijd zijn ook deze Jubelientje-verhalen goed geschreven, grappig en fijn om voor te lezen en ook de tekeningen van Philip Hopman zijn weer een feest om te bekijken.
Het is een speels uitgegeven boek waarin de blokken tekst afgewisseld worden met briefjes en bladzijden waar het verhaal voornamelijk in beeld wordt verteld.

Jubelientje en Sinterklaas
Hans Hagen met illustraties van Philip Hopman

Rubinstein, 2014


Ook het boek Pomtidom van Kim van Kooten en Noëlle Smit is opnieuw uitgegeven, onder de titel Pomtidom viert Sinterklaas. Het verscheen als actieboek in de supermarkt in 2007 en twee jaar later werd het als ‘gewoon’ prentenboek uitgegeven. Dit jaar volgde de tweede druk. 
Prinsesje Pomtidom (die eigenlijk Mieke heet) heeft alles wat haar hartje begeerd:

‘ Ze had een rode racefiets
en een eigen visagiste,
een sauna en een hamster
en een butler, maar die sliste.
Er stond een big band in de hal,
met grote schuiftrompetten
en elke zondag mocht dit meisje
onbeperkt gourmetten.’

Haar ouders, Bram en Els, kunnen hun dochter niets weigeren en al helemaal niet als ze boos wordt. Pomtidom heeft ook voor Sinterklaas een lange verlanglijst vol grote en kleine wensen. Maar Sinterklaas houdt het bescheiden en dat blijft niet zonder gevolgen.
Kim van Kooten werkt het traditionele sinterklaasthema uit van het verwende kind dat een lesje geleerd moet worden. Ze doet dit met veel humor en in een combinatie met de vrolijke tekeningen van Noëlle Smit is het een vrolijk boek geworden.
De tekst van Van Kooten is op rijm en doet sterk aan de stijl van Annie M.G. Schmidt denken. Het loopt als een trein en zit vol onverwachte grappige vondsten. De stijl van Noëlle Smit sluit hier goed bij aan, ook zij pakt flink uit met haar zwierige stijl en vele grappige details. Het is een feestje om dit boek te bekijken en voor te mogen lezen.

Pomtidom viert Sinterklaas
Kim van Kooten met illustraties van Noëlle Smit

Gottmer, 2019 (tweede druk)