Lijst Home‎ > ‎

Jubileum TopTien

Geplaatst 27 aug. 2015 02:59 door susan *   [ 27 aug. 2015 02:59 bijgewerkt ]

´Maak eens een Top Tien van de boeken waar je het allervrolijkst van bent geworden´, dat was de vraag. Om deze jubileum-top-tien te kunnen maken scrolde ik langs de bijna 1000 recensies die inmiddels op kinderboekenpraatjes staan en ging op zoek naar mijn favorieten. Makkelijk was dat niet, maar het is gelukt.
De gekozen boeken maken mij om verschillende redenen vrolijk: voorleesplezier, ontroering, taalgebruik of de sfeer van het verhaal. Ik maakte de keuze met mijn hart en niet op basis van afgewogen argumenten.
De tien mooiste uitzoeken was al moeilijk genoeg, ze in rangorde zetten was een stap teveel. Daarom is de lijst alfabetisch gerangschikt.

De Kinderboekenpraatjes Jubileum TopTien:

Billy de kip
Marcel van Driel en Jeroen Schipper

Heel vaak voorgelezen en altijd is het een succes. De tekst is grappig en spannend, evenals de illustraties.
De hemel van Heivisj
Benny Lindelauf

Meesterverteller Lindelauf sleurt je zijn verhaal in dat je vervolgens in één adem uitleest.


Doodgewoon
Bette Westera

Een boek vol gedichten over de dood. Treurige, ontroerende, hartverscheurende en vrolijke gedichten. Prachtig geïllustreerd door Sylvia Weve.

Een weeffout in onze sterren
John Green

Een grappig, hoopvol en verdrietig verhaal over liefde en dood. Wat kan je nog meer verlangen van een boek?


Honderd uur nacht
Anna Woltz

Anna Woltz weet hoe ze de lezer een mooi verhaal moet voorschotelen. Ontroering en humor gaan bij haar moeiteloos hand in hand.

Iedereen bleef brood eten
Do Van Ranst

Een prachtig geschreven indrukwekkend verhaal over de Eerste Wereldoorlog.Tonje en de geheime brief
Maria Parr 

De verhalende stijl, die sterk doet denken aan Astrid Lindgren, is verrukkelijk om (voor) te lezen. Tonje is een onstuimig hoofdpersonage dat je direct in je hart sluit.

Winterdieren
Bibi Dumon Tak

Als Bibi Dumon Tak een dierenboek schrijft dan hang ik aan haar lippen. Niemand kan zo mooi, zo origineel, zo deskundig en zo grappig over dieren schrijven. En haar dierenboeken worden ook nog eens geweldig geïllustreerd. 

Zeven minuten na middernacht
Patrick Ness en Siobhan Dowd

Iedere keer als ik dit boek lees raakt het mij. De kracht van het verhaal staat centraal. Ness ontpopt zich als de verhalentovenaar en hij schotelt de lezer indringende beelden voor. De illustraties van Jim Kay dragen bij tot de unieke sfeer van het boek.
Ook na twee jaar zeg ik nog altijd ´Wauw wat een boek´. Geweldig thema, geweldige hoofdpersonen en geweldig geschreven.