Lijst Home‎ > ‎

Juffrouw Van Zanten en de zeven rovers

Geplaatst 17 jun. 2011 01:50 door susan *
Een opvoedkundige die terecht komt in een dievenbende is een bekend thema in de kinderliteratuur. Mathilde Stein werkt het op haar manier uit in het prentenboek Juffrouw Van Zanten en de zeven rovers. In een tekst op rijm heeft het verhaal aanvankelijk het verwachte verloop: zeven rovers overvallen een postkoets, niet wetende wie er in die koets zit. Ze maken al snel kennis met de passagier: ´Aangenaam heren, ik ben juffrouw Van Zanten, op-voed-des-kun-di-ge van mijn beroep. Uw kind onbeleefd? Geen normen? Geen waarden? En veel te brutaal, zoals hier in deze groep?´
De juffrouw neemt het heft in handen en gaat met de rovers mee naar hun grot. Het is daar natuurlijk een enorme bende en manieren hebben de rovers ook niet, werk aan de winkel dus: ´neuzen snuiten, haren kammen, zilver poetsen, pakjes aan. Netjes buigen voor een dame, altijd in de houding staan´. Bij de matrozenpakjes die de rovers aanmoeten trekken ze hun grens, maar jufrouw Van Zanten is daarvan niet onder de indruk, ze is van plan de rovers mee te laten doen aan een wedstrijd, ze wil de titel ´kampioen opvoeden´. De jongste rover haalt zijn broers over aan deze wedstrijd deel te nemen, hij heeft zo zijn eigen plannetje voor de wedstrijddag, een roversplan.
De dag verloopt heel anders dan juffrouw Van Zanten had gehoopt en in plaats dat de rovers een carrièreswitch maken, doet de jufrouw dat: ´Ze rooft en ze steelt en ze schiet als de beste, heeft minder manieren, maar des te meer pret. ´Je bent nooit te oud om te leren, dát zegt ze. En weet je? Zo is het maar net.´

Dorine de Vos heeft het boek geïllustreerd, het is haar prentenboekdebuut. De Vos is vooral bekend van haar speelse en kleurige (interieur)ontwerpen die onder andere te zien zijn in café Schlemmer in Den Haag of Hotel New York in Rotterdam.
De Vos heeft zich uitgeleefd, ze is van mening dat er in een prentenboek veel te zien en te ontdekken moet zijn. In een gemengde techniek laat ze inderdaad heel wat zien.
De illustraties volgen het verhaal, maar voegen er ook kleine dingen aan toe. Zo zien we wat de rovers doen als ze wachten op de postkoets, de lezer kan een studie maken van de bagage van de juffrouw en er is te zien dat in het ogenschijnlijk welopgevoede gezelschap nog steeds roversgeintjes worden uitgehaald. Het is jammer dat sommige figuren ´wegvallen´, wat is er bijvoorbeeld gebeurd met het vogeltje van juffrouw Van Zanten?

De lay-out van het boek is erg druk. De illustraties zijn gevuld met veel details, kleurrijk en de tekst, in een geschreven letter, is afgedrukt tussen de tekeningen.
De rijmende tekst heeft hier en daar wel wat hulp van de voorlezer nodig, ´beroep´ op ´groep´ en ´ongepast´ op ´te zware last´ laten rijmen zijn geen hoogstandjes.

De opvoedkundige uitdaging is niet voor niets een terugkerend thema in de kinderliteratuur, veel kinderen zullen van deze uitwerking genieten. Juffrouw van Zanten en de zeven rovers is een geslaagd prentenboek, vooral als je houdt van drukke volle kleurige illustraties.

Juffrouw van Zanten en de zeven rovers
Mathilde Stein (tekst) en Dorine de Vos (ill)
 
Lemniscaat, 2011     € 14,95