Lijst Home‎ > ‎

Julia´s ontsnapping - Finn Zetterholm

Geplaatst 25 aug. 2014 03:41 door susan *   [ 25 aug. 2014 07:22 bijgewerkt ]

De Zweedse schrijver Finn Zetterholm, in eigen land vooral bekend als zanger en liedjesschrijver, kennen wij vooral als kinderboekenschrijver. Hij schreef drie boeken over Julia, het meisje dat door de tijd reist en daar beroemde kunstenaars ontmoet. Het eerste boek, Julia´s reis (2009) werd goed ontvangen en door de verkopers van Selexyz uitgeroepen tot jeugdboek van het jaar. Julia ontdekt dat ze een bijzondere gave heeft: als ze een schilderij aanraakt reist ze terug in de tijd en komt bij de maker van het schilderij terecht. Het tweede boek, Julia´s verdwijning, kwam een jaar later in Nederland uit. In dit verhaal wordt Julia gedwongen door illusionist Hofman en zijn handlanger de Vogelman om in het verleden kunstwerken rechtstreeks van de kunstenaar te kopen en mee te nemen naar haar eigen tijd. Julia weet uiteindelijk aan het tweetal te ontsnappen; Hofman belandt in de gevangenis, de Vogelman komt vast te zitten in het verleden. Julia komt deze keer niet alleen thuis, ze neemt Sonja mee uit het verleden.
Het derde boek, Julia´s ontsnapping, pakt de draad van het verhaal weer op. Sonja woont nu bij Julia en haar ouders en de meisjes kunnen het goed samen vinden. Julia zit echter niet lekker in haar vel, ze heeft er moeite mee dat bijna niemand haar verhalen wil geloven. Ze hoopt dat een gezellig dagje uit met haar opa haar zal opvrolijken. Maar het pakt anders uit: Hofman is uit de gevangenis ontsnapt en duwt Julia in een museum tegen een schilderij. Prompt belandt ze bij de Belgische kunstenaar Magritte midden in de Tweede Wereldoorlog. Als ze ternauwernood weet te ontsnappen aan een enge nazi-officier komt ze terecht in de koets bij de familie Mozart. Zij trekken langs de vorstenhuizen van Europa om hun getalenteerde kinderen voor te stellen. Als de Vogelman weer opduikt dwingt hij Julia tot nieuwe tijdreizen, hij stuurt haar naar de Franse revolutie. Daar ontmoet ze madame Tussaud, die zich over haar ontfermt. Maar ook daar kan ze niet blijven; een blikseminslag brengt haar naar het oude Athene waar ze beeldhouwer Phidias ontmoet. Nogmaals slaat de bliksem in en dan ontwaakt Julia in het Globetheater van William Shakespeare. Uiteindelijk komt ze, met hulp van Sonja, weer veilig thuis.

Het derde boek over Julia´s tijdreizen lijkt erg op zijn voorgangers. Julia reist van kunstenaar naar kunstenaar, waar ze altijd hartelijk wordt ontvangen. Ze kan volop vragen stellen en haar talenten ontplooien. Erg geloofwaardig zijn al die hartelijke ontvangsten niet, maar wel leuk en leerzaam. Omdat Julia met haar 21e eeuwse blik naar het verleden kijkt komen er verrassende details aan de orde, bijvoorbeeld dat de familie Mozart stinkt en moet slapen in bedden vol ongedierte.
Het plot is rommelig uitgewerkt. Hoe Hofman heeft kunnen ontsnappen wordt niet toegelicht en ook de ontmoeting met de Vogelman berust op wel erg veel toevalligheden. De hulp van een Griekse halfgod en een uitgebroken beer die Julia van haar vijand verlost dragen ook niet bij tot een overtuigend plot. 
Julia´s ontsnapping is vooral een boek om op een leuke manier iets te weten te komen over bekende kunstenaars. De lezer kan erop vertrouwen dat de feiten in het verhaal kloppen.

Julia´s ontsnapping
Finn Zetterholm 

De Fontein, 2014     € 16,99