Lijst Home‎ > ‎

Julia´s verdwijning

Geplaatst 5 feb. 2011 05:28 door susan *   [ 9 feb. 2011 03:46 bijgewerkt ]
´Ik moet dus weer door de tijd reizen´, zie Julia. Ongewild werd ze nieuwsgierig. Ze haatte de vogelman, die haar opa gevangen had genomen om haar te laten doen wat hij wilde, het was pure afpersing. Maar ze kon er niets aan doen dat haar hart begon te bonzen van spanning.
´Dat klopt. Maar deze keer heb je een opdracht.´´Heeft het met schilderijen te maken?´ vroeg Julia. ´Net als de vorige keer, bedoel ik´. ´Ja. Maar deze keer moet je de schilderijen mee terugbrengen.´


Julia´s verdwijning begint enkele maanden na het einde van haar eerste avontuur dat wordt beschreven in Julia´s reis, in 2010 uitgeroepen tot jeugdboek van het jaar door de boekverkopers van Selyxuz. Weer gaat Julia tijdreizen, ze gaat op weg met de opdracht enkele schilderijen van Van Gogh te kopen en vervolgens zo snel mogelijk terug te keren naar haar eigen tijd. Als ze de schilderijen aflevert zal haar opa worden vrijgelaten.
Aanvankelijk verloopt alles volgens plan, maar dan blijkt de armband die het tijdreizen mogelijk maakt niet goed te werken en komt Julia op allerlei vreemde plaatsen en tijden terecht waar zij ontmoetingen heeft met beroemde personen: Frida Kahlo, Katsushia Hokusai, Robinson Crusoe, Caravaggio en Einstein. Ondertussen gaat in Zweden het leven verder, Julia´s ouders zijn wanhopig, eerst verdwijnt opa en dan ook Julia. Ook de vogelman en zijn handlanger kijken uit naar de terugkomst van Julia en gaan op zoek naar haar in het verleden.

Zetterholm heeft een prima vervolg op zijn succesvolle boek Julia´s reis geschreven. De stijl is hetzelfde gebleven, het verhaal wordt vlot verteld en is redelijk geloofwaardig. Zetterholm werkt het thema ´tijdreizen´ summier uit, de tijdreis is het middel om een interessante ontmoetingen te kunnen beschrijven. Zo hebben de handelingen van Julia in het verleden nauwelijks invloed op het heden en ook de pilletjes die het mogelijk maken elke taal te kunnen verstaan is een makkelijke oplossing om een vlot verhaal te kunnen vertellen.

In tegenstelling tot het eerste boek ontmoet Julia niet louter schilders, ze ontmoet onder andere het romanpersonage Robinson Crusoe wat tot de volgende dialoog leidt : ´Zie ik eruit als iemand uit een boek?´ bulderde Robinson, en hij sloeg zo hard met zijn vuist op de tafel dat de waterkommetjes opsprongen. ´Zien mijn huis en mijn geiten en mijn hond eruit als figuren uit een of ander belachelijk boek? (…) Zorg maar dat je zelf een personage uit een boek wordt!´zei Robinson ten slotte, en hij wierp een blik vol verachting op Julia´
De kunstenaars die Julia ontmoet zijn ook minder bekend, zoals Kahlo en Hokusai. De personages in het boek zijn veelzijdige mensen, al worden bekende eigenschappen wel uitvergroot: de befaamde opvliegendheid van Caravaggio bijvoorbeeld of de verstrooidheid van Einstein.

Zetterholm weet de spanning goed op te voeren en vast te houden. Zo ontvangt Julia mysterieuze tekstberichten op haar mobiele telefoon, zelfs in het verleden, en de schrijver weet de plotselinge verandering van omgeving iedere keer opnieuw tot spannende hoogtepunten in zijn verhaal te maken.

Het boek heeft een nawoord waarin het leven en werk van de belangrijkste personen die in het boek voorkomen wordt besproken. Ook zijn er afbeeldingen van enkele besproken kunstwerken opgenomen en een foto van Albert Einstein.

Julia´s verdwijning is een geslaagd vervolg op het eerste boek over Julia´s reis door de tijd. De personages die Julia in dit boek ontmoet liggen minder voor de hand en het verhaal is beter uitgewerkt dan in het eerste deel. Van mij mag Julia nog een keer op reis.

Julia´s verdwijning
Finn Zetterholm
 
De Fontein, 2010  € 16,95   www.defonteintirion.nl