Lijst Home‎ > ‎

Kak! zei de ezel - Koos Meinderts & Annette Fienieg

Geplaatst 17 okt. 2016 04:40 door susan *   [ 17 okt. 2016 04:40 bijgewerkt ]

Koos Meinderts houdt van volkspoëzie en de weerslag daarvan zagen we al eerder in zijn liedjesalmanakken en De liedjesatlas. Voor de bundel Kak! zei de ezel liet Meinderts zich inspireren door de Engelse nursery rhymes, zoals die verzameld zijn in The Puffin Mother Goose Treasery. Meinderts heeft zich niet verdiept in de (tekst)geschiedenis van de rijmpjes, maar is blanco aan de slag gegaan met het vertalen en bewerken. Het is een leuke ontmoeting geworden tussen dit Engelse cultureel erfgoed en de oer-Hollandse Meinderts.
De lezer kan zelf onderzoeken hoe de Engelse rijmpjes de versie van Meinderts hebben beïnvloed, want ook de oorspronkelijk nursery rhymes staan in het boek. Meinderts heeft niet geprobeerd de versjes een-op-een te vertalen, hij heeft zich eerder laten inspireren door de inhoud en het ritme van het origineel. Soms ontstaat er dan een versje dat ogenschijnlijk niets meer met het origineel te maken heeft en andere keren blijft de bewerking dicht bij de oorspronkelijk tekst.
Meinderts heeft Engelse namen vervangen door Nederlandse en ook lekker rollende Engelse onzinwoorden vervangen door lekker rollende Nederlandse woorden. Zo wordt Diddle, diddle, dumpling, my son John/went to bed with his trousers on´Simpe, sampe, sompe, Kleine Daan/ging naar bed met zijn broek nog aan.´
Meinderts laat zich niets gelegen liggen aan eerdere bewerkingen en zo is bijvoorbeeld het aloude Hansje Pansje Kevertje ( Incey Wincey spider) een heel nieuw rijmpje geworden met een knipoog naar het werk van Annie M.G.Schmidt: ´ 

    Zag je Spin Sebastiaan
    langs de regenpijp naar boven gaan?
    ´t Is niet te geloven, bijna was hij boven,
    kwam er toch een plensbui aan!
    Arme Spin Sebastiaan,
    hij is uitgegleden
    en nu zit hij weer beneden.
    Kan hij weer van voor af aan
    helemaal naar boven gaan.

De bundel ziet er fantastisch uit. Annette Fienieg sluit met haar vrolijke tekeningen mooi aan bij de sfeer van het boek. Haar illustraties weten net als de tekst precies het midden te vinden tussen realiteit en nonsens. Dus we zien een echte kip, maar wel met een kanten kraag, we zien een varken bij de kapper, we zien verliefde mensen en verliefde dieren, prinsessen, oude vrouwtjes en jongedames, kinderen, mannen, boeren, boerinnen en nog veel en veel meer. Hier en daar zien we ook een donker gekleurd kind en dat hadden er wat mij betreft wel wat meer mogen zijn. Op iedere bladzijde is een rode kat te vinden. Soms speelt hij een rol in een rijmpje, andere keren is hij toeschouwer en zo nu en dan moet je hem even zoeken. De tekeningen zijn prachtig van kleur en maken van het boek een eenheid. Hier zijn niet zomaar 101 versjes in een boek geknald, hier worden 101 versjes liefdevol omarmd met mooie vrolijke beelden.

Kak! zei de ezel is een prachtige bundel nonsensversjes en een onuitputtelijke bron van plezier in woord en beeld.

Kak! zei de ezel
Koos Meinderts (tekst) en Annette Fienieg (illustraties)


Rubinstein, 2016     €19,95


Andere boeken van Koos Meinderts en Annette Fienieg op kinderboekenpraatjes: