Lijst Home‎ > ‎

Kampioen - Corien Oranje

Geplaatst 7 mrt. 2012 01:57 door susan *   [ 2 jun. 2013 05:22 bijgewerkt ]
Er zijn boeken die gonzen. Boeken waarvan de een na de ander zegt ´Dat is een mooi boek, dat moet je eens lezen.´ Een van die boeken is Kampioen van Corien Oranje.  

Kampioen is het waar gebeurde verhaal over Olivier van de Voort. Olivier is nu veertien jaar oud, staat iedere morgen om 4.15 op voor zijn zwemtraining en is een succesvol wedstrijdzwemmer. Olivier is gekozen tot jongeren van het jaar 2011, niet omdat hij een geweldige topsporter is, maar omdat hij zijn handicap zijn leven niet laat bepalen. 

Corien Oranje heeft Olivier in haar boek Victor genoemd en het verhaal begint op´de dag die vergeten moet worden´. Victor is een sportieve jongen en het leven lacht hem toe. Wedstrijdzwemmen is zijn passie en hij wint mooie prijzen. Als Victor op een dag zijn pony verzorgt gebeurt er een raar maar vreselijk ongeluk. De pony slaat op hol en Victors been raakt verstrikt in het halstertouw. Drieëneenhalve kilometer wordt hij door de pony meegesleurd, over de weg, door het bos en door een meer. Als de pony eindelijk tot stilstand komt is Victor ernstig gewond. Hij overleeft het ongeluk, maar moet wel zijn linkeronderbeen missen. Het verhaal beschrijft het ongeluk, de revalidatie en de terugkeer naar het zwembad. Twee jaar na zijn ongeluk heeft Victor zich weer naar de top gezwommen.  

Oranje beschrijft het ongeluk indringend. De lezer wordt letterlijk meegetrokken in het afschuwelijke ongeluk: ´Nog een auto, Monty schiet opzij. De weg af, het bos in, dwars door een modderige greppel heen (...) Er is geen pijn. Er is geen ondragelijke, verscheurende pijn. Het zijn geen echte stenen en boomstronken en braamstruiken die zijn onderrug openrijten´. Ook de strijd in het ziekenhuisbed beschrijft Oranje indringend:´Hij stikt. Hij kan geen lucht krijgen. Het kan niet langer duren. Hij naar boven. Nu.´
In het revalidatiecentrum strijdt Victor om het onvermijdelijke te accepteren en er het beste van te maken. Daarnaast wordt hij daar weer een gewone jongen die knokt voor zijn plaatsje bij de Playstation, geintjes uithaalt en dol is op keihard racen met de rolstoel.
Mooi zijn de beschrijvingen van de vele ´eerste keren´ die Victor moet nemen: voor het eerst weer naar huis, voor het eerst weer in het zwembad, voor het eerst weer naar school, voor het eerst met een kunstbeen en voor het eerst weer kampioen.
In Kampioen wisselen drama en feel-goodmomenten elkaar af. Victor heeft natuurlijk zijn moeilijke perioden, maar kan altijd terugvallen op zijn lieve, verstandige en begrijpende ouders. Voor de spanning in het verhaal hadden zij wel wat minder ideaal mogen zijn. 

Kampioen is een boek dat aan je blijft plakken, zo´n boek waarover je tegen een ander zegt ´dat is een mooi boek, dat moet je eens lezen´ 

Kampioen
Corien Oranje
 
 Columbus, 2011     € 9,95