Lijst Home‎ > ‎

Kapitein Kat - Inga Moore

Geplaatst 1 dec. 2013 05:20 door susan *   [ 1 dec. 2013 05:21 bijgewerkt ]

De Britse schrijfster en illustratrice Inga Moore is vooral bekend en geliefd door de illustraties die zij maakte voor twee Britse klassiekers: De wind in de wilgen en De geheime tuin. In haar nieuwe boek, Kapitein Kat, brengt ze een ode aan katten.
Kapitein Kat is dol op katten en hij heeft er dan ook heel veel aan boord van zijn schip. De kapitein verdient de kost met handel, maar hij is daar niet zo goed in. Zonder aarzeling ruilt hij kostbare waar voor´een luizige straatkat´. Op een dag blaast een storm hem naar een onbekend eiland waar hij hartelijk wordt ontvangen door de koningin. Ook zijn katten zijn meer dan welkom, want zij kunnen een einde maken aan een rattenplaag. De koningin biedt Kapitein Kat ´fonkelende diamanten, parels als pingpongballen en robijnen zo groot als eieren´aan in ruil voor zijn dieren. Kapitein Kat aanvaardt het aanbod. De katten willen graag op het eiland blijven en hij wil wat van de wereld zien. Als de andere handelaren horen hoe Kapitein Kat aan zijn rijkdom is gekomen reizen ze massaal af naar het eiland van de koningin; ook zij willen graag edelstenen voor hun handelswaar.

Het verhaal van Kapitein Kat draait om de waarde die aan verschillende dingen wordt gegeven. Kapitein Kat stelt het belang van katten voorop en dat maakt hem gelukkig. Daarom komt het een beetje als een schok als Kapitein Kat besluit zijn katten achter te laten op het eiland. Hoe kan hij gelukkig zijn zonder zijn katten vraagt de lezer zich af. Natuurlijk komt dat goed; al snel krijgt hij weer nieuwe katten en na zijn reis gaat hij op het eiland van de koningin wonen.
Ook de kleine koningin hecht weinig waarde aan haar rijkdom. Wel is ze blij met de handelaren die bij haar eiland aanmeren en boten vol prachtige geschenken meebrengen. Omdat ze de waarde van haar edelstenen niet ziet geeft ze hen als dank voor de geschenken het mooiste wat ze kan bedenken: katten.
De charme van het boek zijn vooral de illustraties bomvol katten. Ze doen denken aan de katten die Carl Hollander tekende voor het boek Minoes van Annie M.G.Schmidt. Ze zijn afgebeeld in allerlei kleuren en formaten en met grote ronde ogen. De mensen in het verhaal zijn divers en meestal knap getekend. De kleine koningin is wat minder geslaagd: ze staat vaak afgebeeld met haar mond vol tanden open en dat is niet haar meest voordelige pose. De katten en mensen zijn geplaatst in een sfeervolle omgeving: de haven, de markt, aan het strand of in het kasteel van de koningin. Moore tekent gedetailleerd en ze heeft een warm licht kleurpalet waarin natuurlijke kleuren overheersen. Een beetje triest is de afbeelding waar de katten de dode ratten aanleveren die keurig op een rijtje worden gelegd.

Kapitein Kat
Inga Moore


Christofoor, 2013     €14,95

Andere boeken van Inga Moore op kinderboekenpraatjes: