Lijst Home‎ > ‎

Kapsalon Romy - Tamara Bos

Geplaatst 31 okt. 2016 03:03 door susan *   [ 31 okt. 2016 03:04 bijgewerkt ]

`Ik hoop dat je het zielig vond. En mooi.’ Met deze woorden besluit Romy haar verhaal. Het verhaal is inderdaad zielig als Romy beschrijft hoe haar oma verandert omdat ze dement wordt en het verhaal is ook mooi, want met deze nieuwe oma kan Romy het veel beter vinden dan met de oude.
Oma, geboren in Denemarken, runt een kapsalon en heeft weinig aandacht en tijd voor haar kleindochter Romy. Ze ziet niet dat Romy verdriet heeft omdat haar ouders gaan scheiden en haar vertrouwde wereld ineen stort. Romy´s ouders maken ruzie, haar moeder is vaak moe en haar vader wil niet over de scheiding praten. Romy gaat iedere doordeweekse dag met tegenzin naar haar grootmoeder omdat haar ouders er dan niet zijn om haar op te vangen.
De verhouding tussen oma en Romy verandert als oma steeds vaker ´warrig´ is. Soms doet ze dan rare dingen, zoals geld in de bank verstoppen, boeken in de koelkast leggen of zomaar weggaan. Oma is bang dat andere mensen (vooral Romy´s moeder) er achter komen dat ze soms dingen niet meer zo goed weet. Romy belooft niemand iets te vertellen. Maar de tienjarige Romy kan oma niet blijvend beschermen.

Tamara Bos is een veelzijdig auteur die onder andere filmscenario´s (Minoes, Dolfje Weerwolfje) en kinderboeken schrijft. Bos beschrijft Romy´s roerige gevoelsleven indringend en geloofwaardig. Dat maakt dat het verhaal aan de ene kant schuurt en aan de andere kant hartverwarmend is. De volwassenen zijn vooral met zichzelf bezig en er is weinig oog voor Romy´s verdriet. De ellende lijkt compleet als Romy bijna dagelijks naar haar stugge oma moet, maar hoe meer oma haar grip op het dagelijks leven verliest des te sterker wordt de band tussen Romy en haar grootmoeder. Zo vertelt oma voor het eerst over haar grote liefde en over Denemarken waar ze opgroeide. Soms zijn oma´s rare buien leuk, zoals het spontane uitstapje naar een duur hotel, maar andere keren is het naar. Bos beschrijft de aftakeling van Romy´s oma stap voor stap en de lezer kan alleen maar meevoelen en beamen dat ´dement het lelijkste woord is dat er bestaat´.
Het verhaal had de lezer samen met Romy kunnen doen wegzinken in een uitzichtloze put, maar gelukkig komt het niet zover. Romy neemt het heft in handen en gaat tot (een spectaculaire) actie over. Het slot van het verhaal is niet erg waarschijnlijk en misschien ook wel geschreven met het oog op een mogelijke verfilming, maar het is een fijne afsluiting van een mooi en een beetje zielig verhaal.

Kapsalon Romy
Tamara Bos


Gottmer, 2016     € 13,95

Andere boeken van Tamara Bos op kinderboekenpraatjes: