Lijst Home‎ > ‎

Kat en Vis - Alain Clark

Geplaatst 31 jan. 2018 04:09 door susan *   [ 31 jan. 2018 04:11 bijgewerkt ]

 ’Kat, jij bent m’n beste vriendin,’ zei Vis.
  ‘Echt waar? ‘ vroeg kat. ‘Maar hoeveel vriendinnen heb je dan?’
  ‘Niet zo veel.’ antwoordde Vis. ‘Eén om precies te zijn.’
  ‘Ah,’ zei Kat. ‘Dus ik ben je enige vriendin?’
  ‘Ja,’ zei Vis. ‘M’n enige beste vriendin.’ “


Alain Clark verzon vierendertig korte, vaak grappige gesprekken tussen poes Kat (kort voor Katrien) en Vis. In het eerste verhaaltje worden ze vrienden. Het is een ongebruikelijke vriendschap, dus stelt Kat haar nieuwe vriend gerust: ‘Maak je maar geen zorgen hoor. Ik lust geen vis.’ Vis antwoordt dat hij ook geen poes lust. En daarmee is de toon gezet.
Eenmaal vrienden praten Kat en Vis over van alles en nog wat, bijvoorbeeld over elkaars hebbelijkheden (Kat snurkt), hun dromen (Vis zou wel een keer in een vliegtuig willen en Kat wil weleens een lekker dagje voor zichzelf ) en hun angsten (is hun vriendschap voor altijd?). Ook spelen ze samen, verstoppertje bijvoorbeeld of ‘omgekeerde wereld’.
Clark verwerkt graag een woordgrap in de dialogen, zo vragen Kat en Vis zich af waar het woord onweer vandaan komt. Kat denkt omdat het gewoon ongewoon weer is, waarop Vis opmerkt dat als het elke dag onweert, dat weer weer on-gewoon is. Het is om een knallende koppijn en bliksems in je hoofd van te krijgen.

Kinderboeken van bekende Nederlanders zijn bij recensenten niet populair omdat ze vaak kwalitatief onder de maat zijn, al verkopen ze over het algemeen goed. Alain Clark is daar een gunstige uitzondering op. De korte verhaaltjes hadden hier en daar wat scherper gekund en ook stilistisch is het niet bijzonder, maar de verhaaltjes zijn onderhoudend en lezen prettig voor.
Het boek is geïllustreerd door Loes Riphagen en dat is een gouden greep. Ze weet beide dieren veel expressie te geven, waarbij opvalt hoeveel Vis kan uitdrukken met haar kleine vinnen. De omgeving van Vis en Kat wordt summier weergegeven. Saai is dat overigens niet, want dat past niet bij Riphagen. De details zijn goed gekozen en grappig. Als Kat en Vis bijvoorbeeld filosoferen over het vieren van een mensendag hangen er slingers boven de tekst en als Kat en Vis een avondje gaan bingewatchen hangt Kat (met Vis) op een luie stoel met een snack binnen handbereik. Erg leuk zijn de illustraties waarin de dromen van de vrienden worden uitgewerkt omdat Vis hierin uit zijn kom kan komen en Riphagen dan haar rijke fantasie de vrije loop kan laten.

Kat en Vis is een aantrekkelijk boek met heel korte verhalen die zich fijn laten voorlezen. Het is ook aantrekkelijk leesvoer voor kinderen die niet van lange teksten houden. Kleuters zullen nog niet alle verhaaltjes begrijpen, ik denk dat Clarks humor wat oudere kinderen meer zal aanspreken. De vrolijke tekeningen van Loes Riphagen zijn een feestje.

Kat en Vis
Alain Clark (tekst) & Loes Riphagen (illustraties)


Moon, 2018     € 14,99