Lijst Home‎ > ‎

Katvis - Tjibbe Veldkamp

Geplaatst 11 okt. 2018 04:39 door susan *   [ 11 okt. 2018 04:47 bijgewerkt ]

Ate zit niet lekker in zijn vel. Hij heeft groep acht overgeslagen en vindt geen aansluiting bij de kinderen in de brugklas. Dus vult hij zijn tijd met het kijken naar You-tube filmpjes. Via een chatroom komt Ate in contact met Baptiste. Hij appt elke dag met hem en daardoor is zijn leven draaglijk geworden: ‘Als hij Baptiste niet meer had zou hij alles weer haten, niet alleen al die lange armen en benen in zijn klas, maar ook de gymlessen met toestellen en de gymlessen zonder toestellen en geroosterd brood bij het ontbijt...alles.’ 
    Als Baptiste laat weten dat hij moet stoppen met appen omdat hij zijn telefoon moet verkopen schrikt Ate zich een ongeluk. Hij weet dat geld overmaken geen zin heeft, dat heeft hij al vaker gedaan en ‘langer dan een paar dagen had dat nooit geholpen’. Hij besluit zijn oude Samsung aan Baptiste te geven en deze zelf te gaan brengen. Naar Brussel.
Stiekem vertrekt hij met de trein naar België. Daar aangekomen wacht een meisje hem op die beweert Baptiste te zijn. Hij moet zo snel mogelijk met haar mee. Het meisje heet Emeraude en ze legt Ate uit dat hij het slachtoffer van een bende is geworden en gevaar loopt. Hij gelooft haar maar half. Emeraude heeft een voorstel: zij zorgt dat hij veilig Brussel kan verlaten als hij haar meeneemt naar Nederland. Schoorvoetend gaat Ate akkoord.

Tjibbe Veldkamp heeft een razend spannend en eigentijds boek geschreven. Het is knap hoe hij in een betrekkelijk kort verhaal (126 bladzijden) ogenschijnlijk zonder moeite maatschappelijke thema’s als eenzaamheid, vluchtelingenproblematiek en internetoplichting met een roadmoviescenario weet te verbinden.
    Ate is een geloofwaardig en interessant personage dat de lezer gaandeweg beter leert kennen. Het is een eenzame jongen, die de aansluiting met zijn leeftijdsgenoten definitief kwijt is als hij een klas overslaat. Hij zoekt zijn heil op het internet en vindt daar houvast bij iemand die hij niet persoonlijk kent. Het is de vraag hoe naïef Ate werkelijk is. Hij is zich ervan bewust dat Baptiste zijn anker in een vijandige wereld is en hij heeft er veel voor over om Baptiste te behouden. Dat gevoel bepaalt zijn handelen. Terwijl dit psychologische portret van Ate zich ontvouwt speelt zich een bloedspannend avontuur af waarin Emeraude en Ate proberen ongezien uit Brussel te komen. Ook Emeraudes kip Beyoncé reist mee.

Veldkamp is een fantastische schrijver. Hij is een goede verteller die treffende beelden kiest en heldere dialogen schrijft. Daarnaast geeft Veldkamp het verhaal extra kleur met het Vlaamse taalgebruik van Esmeraude, dat Ate niet altijd kan volgen. 
    Illustratrice en grafisch vormgever Maartje Kuiper heeft de prachtige omslag ontworpen. Ook in het boek is haar werk te zien; kleine illustraties markeren de ongenummerde en titelloze hoofdstukken.

Katvis is een spannend en een mooi geschreven verhaal dat aantrekkelijk is uitgegeven. Met dit boek zou Veldkamp weleens zijn vijfde Zilveren Griffel kunnen binnenhalen.

Katvis
Tjibbe Veldkamp met illustraties van Maartje Kuiper


Querido, 2018     €15,99

Andere boeken van Tjibbe Veldkamp op kinderboekenpraatjes:
De lovebus