Lijst Home‎ > ‎

Kek iz tak? - Carson Ellis

Geplaatst 3 okt. 2016 03:50 door susan *   [ 22 jun. 2017 09:40 bijgewerkt ]

Dit najaar verschijnen er bij uitgeverij Leopold twee prentenboeken van Carson Ellis. In november komt Thuis uit, Ellis´ zeer succesvolle debuut als prentenboekenmaker en in september verscheen Kek iz tak?, haar meest recente boek. Ellis´ illustraties waren eerder te zien in de jeugdboekenserie Wildwoud die door haar man Colin Meloy werden geschreven.
Kek iz tak? is een mooi groot uitgegeven prentenboek. Bij het openslaan zien we direct de twee belangrijkste locaties: op de linkerbladzijde is dat een boomstam met een uitstekende tak en op de rechterbladzijde is dat een sprietje dat uit de grond steekt en dat zal uitgroeien tot een reuzeplant. Op beide plekken zijn ook insecten te zien. Bij de boomstam kruipt een rups omhoog en bij de spriet staan twee deftig geklede vliegachtigen. ´Kek iz tak?´vraagt het ene insect. ´Weedk nietoor´ antwoordt de andere.
Als de spriet groter wordt vragen ook andere insecten zich af ´Kek iz tak?` Wat het ook is, de plant geeft mogelijkheden. Bij Ikki wordt een ´trabladdurr´ geleend en de drie kevers maken een ´egd kasteel´ in de steeds groter wordende plant.
Ondertussen zien we op de andere pagina dat Ikki en Oekki in de boomstronk wonen en dat de uitstekende tak ´s nachts plaats biedt aan een violist. De rups is inmiddels een pop geworden waar niemand op let. Even lijkt een spin alles te verstoren, maar de natuur grijpt in.
Als het herfst wordt trekken de insecten zich terug. Behalve de violist op de tak die in de winternacht een aangename verrassing wacht. 

Kek iz tak? is een prachtig en innovatief prentenboek. De wonderlijke taal die de insecten spreken kennen we niet, maar kunnen we toch moeiteloos volgen. Dat is de verdienste van Imme Dros die de oorspronkelijke tekst vertaalde.
De tekeningen zijn helder en laten goed zien wat er gebeurt. De insecten zijn fantasierijk getekend; Ellis speelt met hun eigenaardigheden en vergroot hier iets uit, zet daar een bril op of voegt een hoedje toe en zo weet ze de lezer te overtuigen dat insecten kastelen in planten kunnen bouwen of op een luie stoel een boek kunnen lezen. De rechterbladzijde wordt steeds meer gevuld door de groeiende plant en ook de boomstronk op de linkerbladzijde krijgt gedurende de zomermaanden heel wat aanloop. Mooi dreigend zijn de prenten met de spin, waarmee het overigens niet goed afloopt.
Kek iz tak? is een prentenboek waar zowel de taal als de illustraties een avontuur zijn. Onbekende woorden met bekende klanken ondersteunen het verhaal dat voornamelijk in beeld verteld wordt. De illustraties nodigen uit om vaak te bekijken, want er valt veel op te ontdekken.

Kek iz tak? is alle opzichten een geslaagd en erg origineel prentenboek. 

Op 21 juni kreeg Kek iz tak? een Zilveren Palet.
Uit het juryrapport:' De kevertjes, vliegjes en vlinders, de rupsen en insecten en ook de wandelende tak, ze zijn opgebouwd uit contourloze vlakken en vlakjes. Ze zijn ingetogen van kleur (tinten bruin en beige, grijsblauw) en heel gedetailleerd.'

Kek iz tak?
Carson Ellis (vertaald door Imme Dros) 

Leopold, 2016     € 14,99