Lijst Home‎ > ‎

Kelderkind - Kristien Dieltiens

Geplaatst 26 mei 2012 02:58 door susan *
In Kelderkind neemt de Vlaamse Kristien Dieltiens het waar gebeurde verhaal van Kasper Hauser als uitgangspunt voor haar boek. Kasper Hauser werd als zestien jarige op een plein in Neurenberg gevonden met een brief in de hand. De jongen kon niet lopen en nauwelijks praten. Wel kon hij zijn naam schrijven. Later werd duidelijk dat hij jarenlang in een donkere kelder opgesloten had gezeten, eenzaam en levend van water en brood. Hauser zag zijn verzorger nooit, hij kwam als hij sliep.
Rond de raadselachtige jongen ontstonden verschillende verhalen, bijvoorbeeld dat hij een erfgenaam uit het huis Baden zou zijn en was ´weggewerkt´ ten gunste van een ander. Maar Hauser werd ook voor een bedrieger uitgemaakt. Zijn leven eindigt tragisch. In 1833 overlijdt hij ten gevolge van een messteek. Het is onduidelijk of hij het slachtoffer was van een aanslag, of dat hij zelfmoord pleegde. 
 
Dieltiens vertelt haar verhaal via twee verhaallijnen. Het verhaal van Kasper begint vlak na de messteek. Op zijn ziekbed geeft hij zijn vertrouwelinge Charlotte zijn geheime dagboek. De lezer hoort zo, grotendeels in de woorden van Kasper zelf, zijn geschiedenis.
Parallel aan dit verhaal loopt het verhaal van Manfred. Zijn verhaal begint bij de kinderjaren. Hij is de zoon van arme mensen en wordt geboren met een hazenlip. Aanvankelijk heeft de jongen niet door hoe lelijk hij is:´Als je door je moeder wordt gedragen, ben je altijd mooi´. Maar het noodlot slaat toe als zijn vader overlijdt en zijn moeder hertrouwt met een strenge hardvochtige man. Als Manfreds moeder sterft kiest hij voor een militaire carrière. Tijdens een veldslag redt een officier zijn leven. De officier verlangt wel wat ´kleine diensten´ van Manfred om de schuld in te lossen.
De beide verhaallijnen raken elkaar natuurlijk tegen het einde van het boek. Ondanks dat de geschiedenis van Hauser bekend is weet de schrijfster het verhaal toch een verrassend einde te geven. 
 
Kristien Dieltiens is een beeldend auteur, ze roept de sfeer van de omgeving schijnbaar moeiteloos op. Ze heeft zich dan ook grondig verdiept in haar onderwerp, zo bezocht ze bijvoorbeeld de plaatsen waar het verhaal zich afspeelt. In de details zitten verrassende verwijzingen naar de 19e eeuw. Zo wordt Manfred behandelt door ene Samuel Hahneman , de grondlegger van de homeopathie. In deze sfeervolle omgeving beschrijft Dieltiens de gedachten en daden van haar hoofdpersonen. Het verhaal van Kasper is ontroerend, maar het is niet altijd geloofwaardig dat deze jongen zijn bespiegelingen over het leven zo prachtig onder woorden brengt: ´Iedere dag bracht nieuwe woorden, nieuwe gedachten. Iedere dag was moeilijk, want mijn gedachten waren anders dan die van de mensen om me heen. Nooit zou ik zoveel weten als de anderen.´ Als verteller is Manfred geloofwaardiger, meer verrassend en daardoor boeiender. Zijn worsteling met de levenden en de doden is prachtig beschreven. Het is Dieltiens wel toevertrouwd een geloofwaardig psychologisch portret te schilderen. 

Kelderkind is een mooie historische en psychologische roman. Dieltiens kan natuurlijk het mysterie Kasper Hauser niet ontrafelen, maar ze heeft er wel een goed geschreven ontroerend en geloofwaardig verhaal van gemaakt. 
 
Kelderkind
Kristien Dieltens
 
De Eenhoorn, 2012     € 22,95