Lijst Home‎ > ‎

Kersenbloed

Geplaatst 16 mrt. 2011 05:06 door susan *
Floortje Zwigtman schreef in de periode 2005-2010 een magistrale trilogie over het Victoriaanse Londen en de homoscene rond Oscar Wilde. Hoofdpersoon Adrian, een jongen van lage komaf, wordt verliefd op Vincent Farley, een kunstenaar en afkomstig uit de hogere kringen. De liefdesrelatie tussen Adrian en Vincent vormen het hart van de Groene Bloem trilogie: het eerste boek beschrijft de prille liefde, het tweede boek het hoogtepunt van de relatie en het dieptepunt als Vincent de relatie verbreekt. Het derde deel draait om Adrians behoefte wraak te nemen op Vincent.
Vincent Farley is een complexe figuur en dat zal de aanleiding zijn geweest rond zijn persoon een novelle te schrijven: Kersenbloed.

Kersenbloed verscheen in 2007, vlak na het uitkomen van het tweede deel uit de trilogie. Het werd uitgegeven in de serie Kidsbibliotheek van uitgeverij Lemniscaat.
Het verhaal schets een periode uit het leven van Vincent. De dertien jarige Vincent is eerste jaars op een jongenskostschool en hij heeft het moeilijk met de geschreven en ongeschreven regels en met de intieme ontmoetingen die enkele jongens onderling hebben. Een van de leraren besluit in te grijpen, maar zijn ingreep loopt dramatisch af, een jongen pleegt zelfmoord. Een ontmoetingsplek in het bos wordt steeds meer beladen, zeker als het lijkt dat natuurgod Pan daar in hoogsteigen persoon aanwezig is.

Nu, in 2011 is Kersenbloed opnieuw uitgegeven en bij toeval ontdekte ik dat de schrijfster het bewerkt heeft, dit wordt in het boek zelf niet aangegeven. Omdat ik precies wilde weten hoe dat zat heb ik het tot de bodem uitgezocht en beide boeken naast elkaar gelegd.
De nieuwe druk kent twee grote veranderingen ten opzichte van de eerdere uitgave. Een brief van de docent die de ´onnatuurlijke vriendschappen´ wil bestrijden aan een zenuwarts in Londen is weggelaten en de laatste twee hoofdstukken zijn aanzienlijk veranderd.
Naast deze grote veranderingen vond ik ook enkele kleine aanpassingen, een ander woord of een aangepaste zinsnede. Bij de veranderingen kiest Zwigtman de ene keer voor een minder expliciete omschrijving en vaker voor een meer expliciete beschrijving in minder woorden. Duidelijker dan in de eerste versie wordt omschreven dat de jongens seksuele banden hebben, maar Zwigtman weet dit in minder woorden te beschrijven.
De laatste hoofdstukken zijn qua stijl aanzienlijk veranderd en verbeterd. De stijl is mooier, de beschreven gebeurtenissen duidelijker en daarmee indringender. Het geheel is beter in balans.

Het vergelijken van beide teksten was een leuke bezigheid, het geeft een inkijkje in het ambacht van het schrijven en de groei die Zwigtman daarin heeft doorgemaakt. Elke aanpassing is een verbetering.
De herziene uitgave van Kersenbloed doet verlangen naar een nieuwe dikke pil van Zwigtman.

Kersenbloed
Floortje Zwigtman

De Fontein, 2011     € 12,50
www.defonteinkinderboeken.nl