Lijst Home‎ > ‎

Kersenhemel - Jef Aerts

Geplaatst 27 feb. 2017 04:39 door susan *   [ 27 feb. 2017 04:39 bijgewerkt ]

Adin en Dina zijn 'veel meer dan vrienden'. 
Adins moeder is fruitplukster en woont in een caravan in de boomgaard van Dina’s vader. Dina en Adin helpen graag met het werk en eten voor iedere kers die ze plukken er ook een op. De pitten bewaren ze in een zak om ze later te planten op de meest vreemde plaatsen. 
Aan het einde van de zomer verhuist Adin met zijn moeder naar de stad. Adin geeft Dina zijn tamme kauw en Dina geeft Adin de pittenzak: ‘Zelf geplukt en zelf uitgespuugd’.
De rest van de zomer is lang en treurig. Beide kinderen blijven kersenpitten planten.

Kersenhemel is het tweede prentenboek van de succesvolle Vlaamse schrijver Jef Aerts. Het is een teer verhaal over een diepgevoelde vriendschap. Aerts heeft niet veel woorden nodig om dat duidelijk te maken. Ook de volwassenen in het verhaal begrijpen dat Dina en Adin ‘tweelingkersen aan hetzelfde steeltje zijn’ en dus neemt Dina’s vader zijn dochter een keer mee naar de stad om Adin te bezoeken. Als Adin en Dina elkaar weer zien zijn ze even vergeten wat ze wilden vertellen, maar al snel pakken ze hun favoriete spel weer op: kersenpitten verspreiden. De kersenpitten zijn het symbool van hun vriendschap, ook als ze gescheiden zijn planten ze kersenpitten.
Aerts heeft het vermogen onder zijn woorden emoties te laten gloeien, Sanne te Loo pikt deze op en brengt ze in beeld. De tekeningen in het boek vormen een geheel, als je ze achter elkaar legt lopen ze in elkaar over: het is een eenheid die gescheiden wordt en dat is een prachtige symbolische weergave van de kern van het verhaal.
Het verhaal neemt de lezer mee door de seizoenen, van de groene zomer in de heuvels, naar de overvolle drukke stad in de herfst en vervolgens naar de eenzame winter, waar de woorden zwijgen en we alleen nog de lege witte ruimte zien met een kind dat een kersenpit plant. Met de lente komt er weer kleur, zachte tere kleuren die een eenzaam kind in een kale kersenboom omringen en een eenzaam kind in een grijs gebouw. Hij gooit zijn laatste kersenpit met een papieren vliegtuigje in de richting van de heuvels. Als de lente tot ontploffing komt wordt het spoor van vriendschap zichtbaar en zo’n prachtig spoor moet wel gevolgd worden.

Kersenhemel is een gevoelig verhaal over een bijzondere vriendschap. Aerts vertelt het in zorgvuldig gekozen woorden en Sanne te Loo maakt op een bijzonder fraaie manier zichtbaar wat onuitgesproken blijft. Een fijn boek om de lente mee te beginnen.

Kersenhemel
Jef Aerts (tekst) en Sanne te Loo (illustraties)


Querido, 2017     € 17,99 Andere boeken van Jef Aerts op kinderboekenpraatjes:
Groter dan een droom
Paard met laarzen