Lijst Home‎ > ‎

Kerstfeest - Francesca Crespi

Geplaatst 19 dec. 2011 02:41 door susan *

Francesca Crespi is een Engels illustratrice die bekend staat om haar rijke illustraties en haar creatieve gebruik van papier. Dat laatste laat ze volop zien in Kerstfeest dat zes bijzondere pop-ups bevat die het kerstverhaal tonen.

Het stevig uitgegeven boek moet een kwart slag gedraaid worden om de inventieve pop-ups te kunnen ontvouwen. Als eerste is Maria te zien, ze heft haar handen naar de hemel en achter haar straalt een gouden aureool. De voorstelling is driedimensionaal. Met flapjes ´gaat de hemel open´en kan de engel gezien worden. Op de tweede afbeelding zoeken Maria en Jozef een plaatsje in de herberg. De pop-up heeft een echte trap en er kan een raam worden geopend. Bij de stal zien we eerst alleen de os en de ezel, maar wordt de pop-up rechtop gezet, dan kunnen de deuren open en zien we het kindje in de kribbe met zijn ouders. Als de herders komen kan er een grote engelenschaar bewogen worden en bij de afbeeldingen van de drie wijzen kan de ster verplaatst worden. Bij de laatste pop-up gaat de stal weer open, de lezer ziet dan Maria en het kind in volle glorie.

De stijl van Crespi doet denken aan de Russische iconenkunst. Jozef en Maria en het kindje hebben gouden aureolen, evenals de engelen. Ook de kleding van Maria doet eerder Russisch dan oosters aan. Het geheel is uitbundig versierd, de kleuren zijn zacht.
De pop-ups zijn prachtig en zo stevig dat het boek als een kerststalletje gebruikt kan worden.
De tekst is bijbelvast en hier en daar wat plechtig, afgewisseld met zinnen die meer op kinderen gericht zijn. Dit geeft een rommelige tekst. Van ´er was eens een jonge vrouw die Maria heette en de vraag ´wat moesten ze nu doen´ is het een grote stap naar zinnen als ´je zult een kind ontvangen´ en de ster die leidt naar ´de koning over alle koningen´.

Kerstfeest is een boek dat vooral opvalt door zijn bijzondere pop-ups. In Engeland werden er meer dan 50.000 exemplaren van dit boek verkocht. Er valt dan ook heel wat te zien en te beleven aan de rijke illustraties van dit mooi uitgegeven boek.

Kerstfeest
Francesca Crespi
 
Christofoor, 2010     € 13,50