Lijst Home‎ > ‎

Kerst met een staartje - Vivian den Hollander

Geplaatst 20 dec. 2011 02:38 door susan *   [ 21 dec. 2011 04:13 bijgewerkt ]
Ook voor de kinderen die nog aan het ´avi-lezen´ zijn is er een leuk kerstverhaal. Kerst met een staartje van Vivian den Hollander is een deel uit de serie De club van vier. ´De vier´zijn Jorn, Sammie, Manon en Luciano en zij zitten bij elkaar in de klas. In dit verhaal is Manon de hoofdpersoon.

Als het tegen Kerstmis loopt heeft Manon een leuk idee: samen met haar vrienden gaat ze een levende kerstal maken. Manon is Maria, Jorn is Jozef, Sammie is een herder en Luciano is de ezel. Poes Vlekje wordt als schaap ingezet, ze krijgt een wit truitje aan en lijkt zich te schikken in haar nieuwe rol. Maar Vlekje wordt opgeschrikt door vuurwerkknallen en gaat ervandoor. Manon en haar vrienden proberen van alles om haar te vinden, maar Vlekje is spoorloos. Wordt het een Kerstmis zonder Vlekje?

Het boekje is geschreven op (oud) avi-niveau 6, de meeste kinderen uit groep 5 zullen dit boekje zelfstandig kunnen lezen. Vivian den Hollander is een bekende schrijfster van avi-boeken, boeken die veel kinderen met plezier lezen. Ze schrijft levendig met vlotte dialogen: ´Let op´, roept Manon. Ze trekt een bruine jurk uit de kist. ´Dit lijkt me wel iets voor Jozef.´ ´Moet ik een jurk aan?´Jorn kijkt geschrokken. ´Ja, suffie.´Manon ligt dubbel. ´Zo zagen alle mannen er vroeger uit. Dat weet je toch! Maar je mag best je lange broek eronder aanhouden, hoor.´
Niet alleen de gebeurtenissen worden beschreven, er is ook aandacht voor emoties. Zo is Manon jaloers als een ander meisje Maria mag spelen in het kerstspel op school en ze is natuurlijk aangeslagen als Vlekje verdwijnt. Maar Manons leven gaat ook verder, en ondanks het gemis geniet ze van opa´s bezoek en de eerste sneeuwval.

Het verhaal is geïllustreerd door Dagmar Stam. Zoals altijd is haar werk makkelijk toegankelijk. Haar illustraties sluiten aan op de tekst en ondersteunen zo de verhaallijn.

Kerst met een staartje
Vivian den Hollander (tekst) en Dagmar Stam (ill)
 
Van Holkema & Warendorf, 2009     € 9,99