Lijst Home‎ > ‎

Kerst met kindje - Edward van de Vendel

Geplaatst 17 dec. 2013 05:13 door susan *   [ 17 dec. 2013 05:15 bijgewerkt ]

Kerst met kindje wordt op de kaft aanbevolen als´een vrolijk en warm kerstverhaal´. Dat is een gewaagde aanbeveling voor een prentenboek waarin de meeste bladzijden gevuld worden door mensen die klagen, boos of verdrietig zijn.
Op eerste kerstdag zijn Jim en papa boos omdat ze niet de cadeaus hebben gekregen die ze graag wilden hebben. Ook mama is niet blij´ze wilde vrede en liefde en gelukkige gezichten en nog wat van die dingen. Om een strijkbout had ze niet gevraagd´. Tijdens het eten is de stemming niet best: kleine Lieke wil niet aan tafel komen en als ze er dan eindelijk is morst ze soep op haar ´kerstmisbloes´. Ze rent naar boven en gooit daarbij de rest van de soep over Jims sokken, papa´s puzzelboek en het tapijt. Lieke moet huilen. Haar moeder troost haar en eindelijk luistert ze naar wat Lieke al die tijd probeert te vertellen: er is een kerstkindje geboren, drie zelfs, in het wiegje in de poppenhoek. Weer is er ruzie, dit keer over de naamgeving. De ruzie stopt als een van de pasgeborenen een geluidje maakt dat klinkt als een klokje. Dan wordt het eindelijk leuk als bij een sfeervol lichtje kerstvla en chocoladekransjes worden gegeten.

Edward van de Vendel heeft het verhaal geschreven, vaardig als altijd. Zijn zinnen lopen goed en de herhalende elementen wijken iedere keer een klein beetje af zodat het de aandacht blijft vasthouden. Lieke is blijkbaar zo opgewonden dat ze geen volledige zinnen meer kan uitbrengen en alleen
´Kindje! Wieg!´uitroept als mama bromt dat ze rustiger moet eten. Later blijkt ze wel in een goed lopende zin uit te kunnen leggen wat er nu aan de hand is.
De os en de ezel die op de kaft worden beloofd staan inderdaad in het boek: de os zit in de soep en de ezel is Lieke die zo dom is soep te morsen.
De illustraties van Merel Eyckerman moeten de kerstsfeer redden. Haar zachte kleurpalet is sfeervol, maar ze ontkomt er niet aan veel ontevreden gezichten te tekenen. Zoals we van haar gewend zijn brengt ze grappige elementen aan in haar werk: tegen de achtergrond van de kleding die gedragen wordt laat ze de gemiste en de ontvangen cadeaus zien en wie goed kijkt ziet hier en daar een verrassend detail, zoals de slapende muis die weet dat de kat deze kerst wel wat anders aan zijn hoofd heeft.

Kerst met kindje
Edward van de Vendel (tekst) en Merel Eyckerman (ill) 

De Eenhoorn, 2013     € 13,95Andere prentenboeken van Edward van de Vendel op kinderboekenpraatjes:
Vasco het voetbalvarkentje
De dokter en het leger van Davy