Lijst Home‎ > ‎

Kerstmis - Hilde Heyduck-Huth

Geplaatst 15 dec. 2013 05:47 door susan *   [ 15 dec. 2013 05:47 bijgewerkt ]

Hilde Heyduck-Huth (1929) is in Nederland nog niet zo bekend. Toch heeft zij al een aantal indrukwekkende prijzen gewonnen en zijn haar boeken in veel talen verkrijgbaar. Nederland gaat zij veroveren met het prentenboek Kerstmis.
In weinig woorden vertelt Heyduck-Huth een deel van het kerstverhaal. Een heldere ster leidt´de koningen, de herders en vele anderen´ naar de stal.´Daar vinden zij het kindje. Hij is de zoon van Maria en Jozef.´ Na het bezoek aan de stal ´gaat iedereen weer terug naar huis, om te vertellen wat ze hebben gezien´.
Het korte verhaal belicht slechts enkele aspecten uit het Bijbelse verhaal. Waarom het kindje bijzonder is en waarom het in een stal is geboren wordt niet toegelicht. Ook de chronologie klopt niet met het Bijbelverhaal: de koningen kwamen immers later dan de herders.
De schoonheid van het boek zijn vooral de illustraties. In haar eigen stijl schildert Heyduck-Huth de ster, de herders, de engelen, de koningen, de toegestroomde mensen en natuurlijk Jozef, Maria en het kindje. De levendige heldere kleuren lopen mooi in elkaar over en het kleurgebruik sluit goed aan bij de inhoud: de ster straalt, de nacht licht op van de heldere glans van de ster en Maria en het kindje zijn letterlijk het stralende middelpunt in de stal.
De tekst is kort, de illustraties domineren de bladzijden. Het boek is dan ook heel geschikt om tijdens de kerstperiode opengeslagen neer te zetten als sfeervolle decoratie.
De kerstboom die op de kaft staat afgebeeld speelt geen rol in het verhaal . Toch is het met de inhoud verbonden: in de takken vindt de lezer de ster, de engel, de schapen en vooral het licht terug.

Kerstmis
Hilde Heyduck- Huth 

De Vier Windstreken, 2013     € 13,95