Lijst Home‎ > ‎

Kerstmis - Nicole de Cock

Geplaatst 13 dec. 2015 03:05 door susan *   [ 13 dec. 2015 03:05 bijgewerkt ]

In een prentenboek van Nicole de Cock draait het vaak om dieren want dat is haar favoriete onderwerp om te tekenen. Kerstmis is daar geen uitzondering op. In dit verhaal zonder tekst spelen dieren de hoofdrol.
Het begint op een winterse avond. Onder een dennenboom zit een eekhoorn. In de verte is een herder met zijn schaapjes te zien en een stadje. Op de volgende pagina wordt ingezoomd op de eekhoorn. Van heel dichtbij zien we hem zijn neus in een holletje steken waar een muisje ligt te slapen. Op de volgende illustratie zien we verschillende bosdieren, waaronder de eekhoorn en de muis, op weg gaan naar het stadje in de verte. Het is een traditioneel Nederlands plaatsje waar op het besneeuwde plein gespeeld wordt, inkopen gedaan worden bij marktkraampjes, bij de kerk een kerstspel wordt opgevoerd en op een ijsbaan de schaatsers voorbij zoeven. We zien het allemaal vanuit vogelperspectief met een grote uil als opvallend middelpunt. De lezer moet goed kijken om te zien waar de dieren zijn en wat ze uitvoeren. Dat wordt makkelijker als de Cock weer inzoomt, dan zien we bijvoorbeeld dat de eekhoorn kerstballen uit een mand pakt en de haas grote belangstelling heeft voor de kerstzuurstokken. Er volgen meer pagina´s waar we van (heel) dichtbij of van wat verder af kunnen zien wat er gebeurt.
Als de dieren terugrennen en vliegen naar het bos, met buit beladen, komen de mensen mee. Zij hebben hun armen vol eten en drinken. Mensen en dieren komen bij elkaar rond een dennenboom. Het is dezelfde boom die we aan het begin van het verhaal zagen, maar nu wordt hij omgetoverd tot kerstboom.

Er is op de illustraties veel te zien en te ontdekken. De Cock zoomt in en uit en ze kiest voor verschillende invalshoeken waardoor je iedere keer weer andere dingen ontdekt. Soms komen we zo dichtbij dat we nog maar een stukje van het dier kunnen zien, bijvoorbeeld een halve das die samen met haas iets lekkers aan het roven is, of we zien van de eekhoorn maar een gedeelte van zijn kop omdat die de rest als het ware al uit de bladzijde is gehold.
Het tijdsverloop is goed te zien. Mensen wandelen bijvoorbeeld naar een marktkraampje, waar we ze later iets zien kopen of we zien dat een hert eerst toekijkt bij een kerstspel en later meedoet. De Cock tekent de dieren nauwgezet en realistisch, de mensfiguren zijn wat minder uitgewerkt. Het kleurgebruik is prachtig en sfeervol.

Kerstmis is een mooi gedetailleerd kijkboek waar naar hartenlust verhalen bij verzonnen kunnen worden.

Kerstmis
Nicole De Cock


Moon, 2015     € 16,50