Lijst Home‎ > ‎

Kerstverhalen - Mariska Hammerstein (samenstelling)

Geplaatst 16 dec. 2013 02:20 door susan *   [ 16 dec. 2013 02:20 bijgewerkt ]

Dit jaar is er eindelijk weer een fijne verhalenbundel met kerstverhalen uitgekomen. In Kerstverhalen heeft Mariska Hammerstein er achtendertig verzameld. De bloemlezing opent met het traditionele kerstverhaal, vertelt door Cramer-Schaap en afkomstig uit de nog altijd populaire kinderbijbel Bijbelse verhalen voor kinderen. Er zijn meer verhalen die dicht bij het aloude kerstverhaal blijven, zoals een verhaal over Ibrahim de herdersjongen die op kerstnacht het kindje in de kribbe bezoekt. Het merendeel van de verhalen speelt zich echter in deze tijd af, al zijn er ook enkele verhalen die verbonden zijn met onze geschiedenis, zoals Kerstfeest op Nova Zembla en Kerst 1944.
Natuurlijk draaien veel verhalen om de typische activiteiten rond het feest: kerstkaarten maken, een boom kopen en versieren en het kerstdiner. Ook zal de lezer veel bekende kinderboekenhelden tegenkomen: Pippi Langkous geeft een kerstboomplunderfeest, Jip en Janneke stelen een kerstboom, Ernstjan en Snabbeltje willen fikkie stoken, Robin viert het feest met zijn familie en ook de boze heks wordt uitgenodigd voor het kerstfeest.
De diversiteit is groot. Er zijn grappige verhalen, ontroerende verhalen, spannende verhalen, een enkel gedicht en zelfs een verhaal met recepten voor een kerstdiner. Voor in het boek vindt de lezer een goede indeling naar leeftijd.
Een kerstboek vol mooie verhalen moet er ook aantrekkelijk uitzien, het is immers bedoeld om een bijzondere periode in het jaar te markeren. Dat zit wel goed, een keur aan bekende illustratoren hebben de verhalen geïllustreerd, waaronder Annemarie van Haeringen, Alex de Wolf, Juliette de Wit, Els van Egeraat en Maaike Putman. Op bijna iedere bladzijde staat een gekleurde illustratie. Er zijn wel wat slordigheden: in een gedicht over een engeltje van één euro tien heeft de engel een verkeerd prijskaartje en bij een ontroerend verhaal waarin een familie rouwt om een vermist persoon geeft de illustratie de clou weg.
De verhalen in de bundel hebben alleen een titel, de auteur moet in de bronvermelding worden opgezocht. Die bronvermelding achter in het boek geeft een uitgebreid overzicht waar de verhalen vandaan komen, helaas ontsierd door het vergeten van een auteursnaam bij een van de verhalen.

Kerstverhalen is een boek dat jaren mee kan in gezin, school en kinderdagverblijf. Er is voor iedere stemming en voor ieder publiek een verhaal te vinden in dit stevige mooi uitgegeven boek.

Kerstverhalen
Mariska Hammerstein (samenstelling)

 Ploegsma, 2013      €19,95