Lijst Home‎ > ‎

Kiekeboe - Mies van Hout en Een huis voor Haas... - Rosalinda Kightley

Geplaatst 11 okt. 2017 04:03 door susan *   [ 11 okt. 2017 04:04 bijgewerkt ]


Mies van Hout maakte drie bijzondere kiekeboeboekjes. Het is een serie waarin per deel een vorm centraal staat: rond, vierkant of een driehoek. De langwerpige stevig uitgevoerde boeken hebben zes uitklapbare flappen. Op iedere flap staat een vorm die bij het openslaan (waarbij natuurlijk uitbundig ‘kiekeboe’ geroepen wordt) verandert in een of meerdere dieren, echte unieke Mies van Houtdieren.
De drie vormen die centraal staan kent Van Hout ook eigenschappen toe die terug te zien zijn in de uitwerking achter de flappen. In het boekje Rond zijn de vormen vloeiend en de stemming is dromerig en vriendelijk. Zo wordt een grote oranje cirkel bij het openslaan het lijf van een vrolijke ronde olifant en verticale vrije golvende vormen worden een bont gezelschap vogels. In het boek Vierkant zijn de vormen hoekig en wil Van Hout een stoere zelfverzekerde en doelgerichte stemming weergeven. In dit boek zit bijvoorbeeld achter een flap met een groot blauw vierkant een hoekige os. Ook in dit boek laat Van Hout vogels te voorschijn komen, maar die zijn heel anders dan de vogels uit het boek Rond.
In het deel Driehoek zijn naast driehoeken ook zigzagvormen te vinden en de stemming die Van Hout hier wil uitdrukken is expressief en temperamentvol. Hier staat op de eerste flap een grote gele driehoek die verandert in een grappige loopvogel. In dit boek geen vogels, maar krabben, salamanders en zelfs een krokodil.
Deze serie kiekeboeboeken is erg origineel en fantasierijk. Op de website www.kiekeboeboek.nl staat meer informatie. Daar zijn ook muziekstukjes van Rene van Veelen te vinden die bij de stemming van de boeken aansluit.

Kiekeboe Rond, Vierkant of Driehoek
Mies van Hout


Lemniscaat, 2017     €9,95 per deel of € 24,95 per pakket Een huis voor Haas... is een lief herfstprentenboek voor de kleintjes. Het heeft een eenvoudig verhaal: Haas en Muis zoeken een huis in het bos. Ze zien verschillende veelbelovende ingangen, maar overal wonen al andere dieren en is er geen plaats voor Haas en Muis. Als het bijna avond is vinden ze gelukkig toch onderdak en een nieuwe vriend.
De charme van het boek is naast de innemend getekende dieren de vormgeving, het boekje heeft namelijk zogenaamde doorkijkpagina’s. Als Haas en Muis een holletje zien ziet de lezer dat ook, er zit namelijk een gat in het boek. Daarachter is wat te zien, maar wat het is zie je pas goed op de volgende bladzijde. Het leuke daarbij is dat op die volgende bladzijde we Haas door de ingang van het hol naar binnen zien kijken.
Het stevige kartonnen boekje is in herfstkleuren uitgevoerd. Op de eerste bladzijde overheerst nog het groen, maar er waaien als bruine blaadjes in het rond. De overige bladzijde zijn in stemmige herfstkleuren: oranje, bruin en geel.

Een huis voor Haas...
Rosalinda Kightley (vertaald door M.E.Ander) 

De Vier Windstreken, 2017     €12,95