Lijst Home‎ > ‎

Kietel nooit een krokodil - Bette Westera en Thé Tjong-Khing

Geplaatst 30 nov. 2014 03:22 door susan *   [ 25 jun. 2015 05:34 bijgewerkt ]

In Kietel nooit een krokodil staat een lesje in gehoorzaamheid centraal. Op zijn sterfbed spreekt roverhoofdman Rimpelbaard zijn zonen nog één leer vermanend toe:´Beroof er onbevreesd op los, maak ieder bos onveilig. Val over! Voor een Rimpelbaard is niets of niemand heilig´. Hij geeft ze ook een waarschuwing:´Draai poten uit, neem prinsen bij de neus, doe wat je wil. Beroof de koningin, maar kietel nooit een krokodil´. In een hoekje van het rovershol luistert de brave dochter mee.
Zodra de roverhoofdman dood is grijpen de zonen naar de rum en doen ze alles wat hun vader hen verbood: de roverskleren gaan uit, ze betalen voor hun eten, ze gebruiken hun zwaard slechts om de worst te snijden en natuurlijk gaan ze op zoek naar een krokodil. Alleen de brave dochter voldoet aan vaders wensen: zij overvalt de koningin, steelt goud en kroonjuwelen en zelfs een arme molenaar moet eraan geloven. Gelukkig is hun zusje in de buurt als de zonen erachter komen dat ze beter naar hun vader hadden moeten luisteren.

In dit prentenboek wordt met veel humor de wereld op zijn kop gezet. Gehoorzaamheid leidt tot roven en geweld. Westera vertelt het in prachtig rijmende zinnen die heerlijk voorlezen:´De broers zijn nu gehoorzamer dan ooit in het verleden. Ze gaan gewoon uit roven, met een mes én met een zwaard. Ze liggen in de struiken, even stiekem, even stil en bijna zo gevaarlijk als een echte krokodil´.
Thé Tjong- Khing brengt het verhaal in beeld. Hij laat de lezer onder andere zien waar de roverhoofdman zijn kennis over krokodillen heeft opgedaan. Als altijd tekent hij prachtige landschappen waarin de lezer bijvoorbeeld de broers ziet picknicken, terwijl hun zus tien geknevelde lakeien en een ontstelde koningin het nakijken geeft. Die ´kleine meid´ bindt ook zonder medelijden de molenaar aan de wieken terwijl haar broers op hun met bloemen versierde paarden op zoek gaan naar een krokodil.
Je kunt Bette Westera en Thé Tjong-Khing met een gerust hart het omvergooien van conventies toevertrouwen. Eerder deden ze dat in het griffelwinnende prentenboek Held op sokken waar de minst stoere ridder er met de prinses vandoor ging. In Kietel nooit een krokodil moeten brave rovers eraan geloven.

Kietel nooit een krokodil
Bette Westera (tekst) en Thé Tjong – Khing (ill)


Gottmer, 2014     € 13,95 

Kietel nooit een krokodil kreeg in 2015 een Vlag en Wimpel van de Griffeljury.

Andere prentenboeken van Bette Westera op kinderboekenpraatjes:
Held op sokken
Miniheksen