Lijst Home‎ > ‎

Kijk naar jezelf

Geplaatst 6 sep. 2010 03:08 door susan *   [ 29 sep. 2010 10:45 bijgewerkt ]
De komende Kinderboekenweek heeft als thema ´beeldtaal´en dit boek van Floortje Zwigtman en Ype Driessen past daar goed in, het is een van de kerntitels. De vormgeving valt direct op, een belangrijk deel van het verhaal wordt verteld met foto´s. De foto´s zijn gebruikt in een´fotostripverhaal´ en als illustratie bij de tekst.
Het verhaal gaat over pesten. Hoofdpersoon Emma gaat naar een nieuwe school en vindt dat ´nachtmerrie-eng´. Op haar vorige school werd ze gepest en ze vraagt zich af hoe ze zich zal gaan presenteren op de nieuwe school: wordt het ´nette Emma, ´mode-Emma, of ´stoere Emma´. Het lukt haar om op de nieuwe school vrienden te maken, maar ze voelt zich wel onzeker. Ze denkt dat ze iets stoers moet doen en haar oog valt op Bas, de buitenstaander. Ze weet Bas zover te krijgen dat hij probeert overeind te blijven op haar skateboard, maar dit lukt hem niet omdat Emma hem een duwtje geeft. Bas valt lelijk en de juf neemt het hoog op. Emma en haar vrienden vinden dat wel overdreven, het was immers ´maar een geintje´.
Later moet Emma samenwerken met Bas in een groepje en dat dit niet meevalt voor hem begrijpt Emma maar al te goed:

´Als je bij ons wil horen, moet je meedoen.
 Anders blijf je een sukkel.´
´Je krijgt maar één kans´´ zegt Boris.
´Nou, doe je mee?´vraag ik
 Bas kijkt naar ons.
 Ik weet wat hij denkt.
 Aan wat we zullen doen als hij ´nee´ zegt.
 En aan wat we zullen doen als hij ´ja´ zegt.


Uiteindelijk moet ´stoere Emma´ haar verleden onder ogen zien en vindt ze een manier om ´gewoon Emma´ te zijn, die niet iedereen superleuk of cool vindt.
In de korte teksten laat Floortje Zwigtman haar grote schrijverstalent zien. In een kleine bijzin, of door een ogenschijnlijk voor de hand liggende woordkeus geeft Zwigtman de tekst extra lading mee. Neem bijvoorbeeld de zin ´Op mijn oude school was ik niet Emma. Maar Emma Pemma´. Meer hebben kinderen niet nodig om de ellende van het pesten te begrijpen.
Dit boek heeft een aantal dingen voor op andere boekjes over pesten, de speelse vormgeving bijvoorbeeld, de toegankelijke eenvoudige tekst en de twee pagina´s ´Anti pest tips waar je dus helemaal niets aan hebt´ zou iedere leerkracht boven zijn bureau moeten hangen. Het verhaal is geschreven op avi-E4 niveau en is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Dit boek hoort thuis op iedere basisschool en moet niet alleen te voorschijn komen bij een ´pestproject´, maar bij voorkeur voor het grijpen staan.

Kijk naar jezelf
Floortje Zwigtman (tekst) en Ype Driessen (fotostrips).
 
De Inktvis, 2010 € 12,95