Lijst Home‎ > ‎

Kinderboekennieuws

Geplaatst 12 aug. 2012 05:22 door susan *

Koos Meinderts en Annette Fienig kregen deze zomer een Amerikaanse boekenprijs. De Gelett Burgess Award. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend ´for outstanding contributions to children´s literature´. Zij kregen de prijs voor het boek The man in the Clouds (De man in de wolken).

Stichting lezen roept 2013 uit tot het Jaar van het Voorlezen. Het moet een jaar worden waarin  kinderen én volwassenen ervaren hoe leuk voorlezen is.
http://www.lezen.nl/index.html?age_group_id=0&menu_item_id=3001&sp1=607

Binnenkort geeft uitgeverij Kluitman een aantal populaire titels uit in het Lettertype Dyslexie. Dit lettertype is ontworpen door Christian Boer, een grafisch ontwerper die zelf dyslexie heeft. Door de vorm van de letters te benadrukken en meer ruimte aan te brengen tussen de woorden wordt het lezen van de tekst voor kinderen met dyslexie makkelijker.
http://www.kluitman.nl/upload/KluitmanLettertypeDyslexie.pdf

Meer over Christian Boer en het lettertype Dyslexie :
http://www.lexima.nl/media/176601/christian_boer_ontwikkelt_lettertype_dyslexie_balans_magazine_8_2011.pdf

In de zomer van 2013 zal in Amerika een Gouden Boekje van Nederlandse oorsprong verschijnen. Rico is niet bang van Fiona Rempt en Noëlle Smit zal als Little Golden Book worden uitgegeven onder de titel Rico the Brave Sock Monkey.
http://www.goudenboekjes.nl/nieuws-item/rico-is-niet-bang-in-amerika/

Pieter Feller interviewt Hanneke Koene, eigenaar van kinderboekenwinkel De Boekenwurm in Maastricht. Hanneke vertelt over haar winkel, haar favoriete boeken en geeft haar mening over het taalonderwijs.
http://www.boekenbijlage.nl/interview/

In Trouw verscheen op 4 augustus een uitgebreid artikel van Bas Maliepaard over de Penderwick-boeken van Jeanne Birdsall ´Louise May Alcott voor de 21e eeuw´. Bas Maliepaard kwalificeert de avonturen van de vier Amerikaanse zusjes als ´zomers leesgenot´. Hij hoopt dat een volgend boek een ´fijn, dik besneeuwd winterverhaal´ zal bevatten ´Want met een vleug haardvuur, speculaas en dennetak wordt het weldadige penderwickparfum helemaal onweerstaanbaar´.
Pjotr van Lenteren bespreekt in De Volkskrant van 11 augustus Aan de kant, ik ben je oma niet! van Bette Westera en Sylvia Weve. Het boek krijgt vier sterren:´ Westera heeft een persoonlijk hoogtepunt bereikt in haar dichtkunst´. De illustraties van Sylvia Weve noemt hij ´sterk, origineel en goed doordacht´.