Lijst Home‎ > ‎

Kinderboekennieuws augustus 2012 (2)

Geplaatst 20 aug. 2012 01:59 door susan *   [ 20 aug. 2012 02:05 bijgewerkt ]

Het jeugdboek De Kinderkaravaan, een klassieker uit 1949 van An Rutgers van der Loeff verliest bij de volgende druk het predikaat ´waar gebeurd´. Tot nu toe stond op de achterkant van het boek dat het verhaal over de trektocht van een stel weeskinderen door de wildernis van Noord-Amerika echt was gebeurd. Journalist Imco Lanting ontdekte dat de werkelijkheid anders was: de trektocht vond wel plaats, maar in tegenstelling tot het verhaal in het boek, hadden de kinderen wel gezelschap van volwassenen.
Lees meer hierover op de website van uitgeverij Ploegsma.


Tijdens de opening van de Olympische Spelen was ik in het buitenland en kon het gebeuren niet rechtstreeks volgen. Terug in Nederland maakte de een na de ander mij er op attent dat er tijdens de openingsceremonie ook aandacht aan de Engelse kinderliteratuur was besteed. Het fragment bleek niet makkelijk te vinden op het internet, maar het is gelukt.
J.K. Rowling leest voor uit Peter Pan terwijl diverse Engelse kinderboekenhelden tot leven komen, niet de meest vriendelijke. Al het boze wordt uiteindelijke verslagen door een zwerm Mary Poppins´die hangend aan hun paraplu´s het stadion in komen vliegen.
Voor wie het ook gemist heeft is via deze link een impressie te zien.

Hendrik Beerda Brand Consultancy deed onder 1250 Nederlanders onderzoek naar de reputatie van verschillende schrijvers, uitgevers, literaire prijzen en boekillustratoren. Kinderboekenschrijvers deden het goed: in de top 10 van Nederlandse schrijvers met de sterkste reputatie bezetten Dick Bruna, Jan Terlouw en Carry Slee de eerste drie plaatsen.
Ook de Kinderboekenweek doet het goed, het is het evenement met de grootste achterban en is populairder dan de Boekenweek. ´Het onderzoek laat zien dat de hele bevolking het boek omarmt als het om kinderen gaat´ volgens onderzoeker Beerda ´ Het belang van het lezende kind voor de boekensector wordt ook duidelijk als we kijken naar de positie van de literaire prijzen. De Gouden Griffel, die jaarlijks wordt uitgereikt voor het best geschreven kinderboek heeft veruit de sterkste naam in het enorme aanbod van prijzen. De bekendheid van de meeste andere prijzen is gering.’
Meer over dit onderzoek is hier te vinden

Pieter Feller interviewde deze week Koos Meinderts (Het sneeuwmeisje, Bij ons in de straat). Onder de titel ´Het moeilijkste van schrijven is het schrijven zelf´ vertelt Meinderts over zijn favoriete boeken, waar hij graag werkt, of hij uit kijkt naar recensies en waar hij zijn ideeën vandaan haalt:
´Inspiratie haal ik uit herinneringen aan mijn jeugd, uit een foto in een tijdschrift, een passage in een boek, uit vluchtige ontmoetingen met mensen, uit een woord of een gedachte. Maar ook uit een lege stoel op een heuvel aan zee. Uit verdriet, heimwee en gemis.´
Het hele interview is hier te lezen.

Editie.nl besteedde deze week aandacht aan de vele bn-ers die een kinderboek schrijven en vroeg zich af of hier sprake is van een trend. Ted van Lieshout werd benaderd er iets over te zeggen, maar zag daar van af.
Jaap Friso besloot wel op de uitnodiging in te gaan. ´Ik had me voorgenomen voor de camera niet de zure en belerende recensent uit te hangen maar mild en kritisch mijn opvatting over deze toch niet al te gewichtige kwestie te geven en vooral te benadrukken dat ook het schrijven van een kinderboek een kunst is die niet zomaar iedereen beheerst.´ Lees hier het blog dat Jaap over zijn televisieoptreden schreef. Daar is ook een link te vinden naar het nieuwsitem.

De longlist van de Thea Beckmanprijs, de prijs voor het beste Nederlandstalige historische jeugdboek, is bekendgemaakt. Dit jaar dingen ook boeken voor kinderen in de basisschoolleeftijd mee.
De longlist bestaat uit de volgende twaalf titels:

Caja Cazemier en Martine Letterie - Familiegeheim (Ploegsma)
Theo Engelen - Oorlog in de klas (Leopold)
Mireille Geus - Voor altijd beroemd (Nieuw Amsterdam)
Agave Kruijssen - Afscheid van Arthur (Lannoo)
Ineke Mahieu - De jongen met de vulpen (Van Holkema &Warendorf)
Truus Matti - Mister Orange (Leopold)
Janny van der Molen - Helden! (Ploegsma)
Joyce Pool - Kamp in de jungle (Leopold)
Aline Sax - De laatste reis (Clavis)
Annejoke Smids - Verlaten (Ploegsma)
Anna Woltz - Meisje nummer achttien (Leopold)
Anna Woltz - Ik kan nog steeds niet vliegen (Leopold)

Op 27 augustus volgt de shortlist en op 15 september wordt de winnaar bekend gemaakt.
Bron: Leesplein


Op 15 september worden ook De Gouden Lijsten uitgereikt, de prijs voor jeugdboeken voor de leeftijd 12 tot 15 jaar. De prijs kent twee categorieën: oorspronkelijk Nederlandse boeken en vertaalde boeken. De jury noemt het boekenaanbod van 2011´uitzonderlijk rijk´ in beide categorieën. Toch nomineerde de jury in de eerste categorie maar één boek dat dus automatisch De Gouden Lijst krijgt: Bajaar van Martha Heesen.
In de tweede categorie is het spannender, dit zijn de genomineerden:
De weg - Siobhan Dowd vertaald door Tjalling Bos
Schaduwliefde - Ruta Sepetys vertaald door Michèlle Bernard
Trash - Andy Mulligan vertaald door Esther Ottens Vango 
Tussen hemel en aarde - Timothée de Fombolle vertalld door Eef Gratama

bron: cpnb