Lijst Home‎ > ‎

Kinderboekennieuwtjes augustus 2012 (3)

Geplaatst 28 aug. 2012 01:41 door susan *

De aftrap van het nieuwe boekenseizoen is 1 en 2 september in de Westergasfabriek te Amsterdam tijdens het evenement Manuscripta. Natuurlijk is er aandacht voor het kinder- en jeugdboek. Derk Visser zal zijn welverdiende Charlotte Köhler Stipendium in ontvangst nemen, het kinderboekenweekgeschenk en het prentenboek van de Kinderboekenweek worden gepresenteerd en er zijn auteurs aanwezig om nieuwe boeken de promoten, waaronder Michelle Paver, bekend van de serie Torak en Wolf.
Het volledige programma is te vinden op de site van Manuscripta .


Het programma van De middag van het Kinderboek dat op 15 september 2012 zal plaats vinden in de theaterzaal van het OBA in Amsterdam is bekend. Het thema is Schrijver zkt. lezer / Lezer zkt. Schrijver. De middag zal worden afgesloten met de uitreiking van De Gouden Lijsten. Meer informatie  is hier te vinden.


Deborah Zachariasse schreef een blog over haar ervaringen als schrijver van avi-boeken. Ze vraagt zich af of het mogelijk is ondanks de knellende beperkingen van avi een mooi boek te schrijven:´Het is leesbaar, het is vlot, maar meer ook niet. Waar is de sfeer, het gevoel, de spanning, de zintuiglijkheid, waardoor een kind zich kan inleven?´
Lees het hele blog hier.


Deze week kwam de dvd The Hunger Games uit; het eerste deel van de verfilming van de trilogie De Hongerspelen van Suzanne Collins. Er wordt nu hard gewerkt aan het tweede deel. Nieuwe rollen zullen gespeeld worden door onder andere Amanda Plummer (Pulp Fiction), Lynn Cohen (Sex and the City) en Meta Golding (Criminal Minds). Meer weten, klik hier.


In het lijstje meest verkochte boeken wereldwijd doen de kinder-en jeugdboeken het goed. Op de derde plaats staat J.K Rowling met Harry Potter, op de zevende plaats de Twilight Saga van Stephenie Meyers en op de tiende plaats Het dagboek van Anne Frank.
Hier is het gehele lijstje, vormgegeven door Jared Fanning.


In de landelijke dagbladen loopt de zomerstop ten einde. Voor wie het gemist heeft is hier een link naar een stuk van Thomas van Veen uit NRC Handelsblad van 11 augustus. Van Veen maakt hierin een keuze uit het aanbod van zomerjeugdboeken. Hij bespreekt De Hongerspelen (Suzanne Collins), Ik en de Rovers (Siri Kolu), de boeken over meneer Gum (Andy Stanton), de Robinboeken van Sjoerd Kuyper en de Edelsteentrilogie van Kerstin Gier. Het artikel is hier te lezen.
Pjotr van Lenteren besprak in De Volkskrant van 25 augustus Chitty Chitty Beng Beng vliegt weer, geschreven door Frank Cottrell Boyce en uitgegeven door Gottmer. Vier sterren worden het boek toebedeeld: ´Deze frisse vertaling van de varende vliegende en scheurende kampeerbus is een onderhoudend, pretentieloos en eigentijds avonturenboek met een klassieke adem´.