Lijst Home‎ > ‎

Kinderboekennieuwtjes september (1)

Geplaatst 11 sep. 2012 05:04 door susan *   [ 11 sep. 2012 05:09 bijgewerkt ]

Dick Bruna maakte meer dan 120 prentenboeken waarvan er velen in druk zijn. Toch worden door de liefhebbers titels gemist. De uitgeverij van het werk van Bruna, Mercis Publishing, bedacht daarom een nieuw initiatief: De Oogappeltjes. Het publiek kan stemmen welke Bruna-klassiekers als limited edition in de boekhandel zullen verschijnen. Meer informatie is hier te vinden.

Zaterdag 15 september wordt in het Archeon de Thea Beckmanprijs uitgereikt, een jaarlijkse prijs voor het beste historische jeugdboek. De Longlist is ingekort tot deze vijf kanshebbers:
Familiegeheim Caja Cazemier en Martine Letterie
Mister Orange Truus Matti
Kamp in de jungle Joyce Pool
                                          De laatste reis Aline Sax
                                          Ik kan nog steeds niet vliegen Anna Woltz
Meer informatie op de website van Het Archeon.

Helga Warmels won Het Hoogtse Woord, de prijs voor het beste christelijke kinderboek. Ze kreeg de prijs voor haar boek De boot. Meer weten over de prijs en de winnares? Klik hier.

Langzaam maar zeker stomen we op naar de Kinderboekenweek. Dit zijn de datums om in de gaten te houden. Op 26 september wordt de Penselen en Paletten uitgereikt en wordt ook bekend wie de Boekensleutel krijgt. Op 2 oktober worden de Griffels uitgereikt op het kinderboekenbal en wordt bekend wie dit jaar de Gouden Griffel krijgt.
De titel van het kinderboekenweekgeschenk is inmiddels bekend. Tosca Menten schreef Het Akropolis Genootschap en De slag om bladzijde 37. Het boekje is geillustreerd door Elly Hees. Ook verschijnt er weer het prentenboek van de Kinderboekenweek. Voor €5,00 ligt vanaf 3 oktober Hallo in de winkel. Het boek werd geschreven door Edward van de Vendel en geïllustreerd door Fleur van Weel.
Kinderen voor Kinderen zingt Hallo Wereld (de tekst is geschreven door Sjoerd Kuyper) voor het goede doel. Klik hier om het speciale kinderboekenweeklied te horen.
Voor nog meer kinderboekenweeknieuws klik hier.

Pieter Feller interviewt Anna Woltz. Klik hier.
Een interview met Eva Moraal op het Jeugdboekenplein. Klik hier.
Lida Dijkstra wordt geintervieud op het kinderboekenplein. Klik hier.

In de Kinderboekenweek starten de bibliotheken de zoektocht naar De leukste kinderboekenkast van Nederland. Via een website kan iedereen tot eind november aangeven wat zijn lievelingsboek is. De 100 meest gekozen titels krijgen een plaats in De leukste kinderboekenkast van Nederland.
Bron:bibliotheek.nl

Op 8 september besprak Bas Maliepaard in Trouw Bij ons in de straat van Koos Meinderts. Hij noemt het boek een hoogtepunt uit het gezamenlijke oeuvre van het echtpaar:´Door de ongecompliceerde toon van de vrolijke versjes, maar vooral door de frisse humoristische illustraties, die van constante kwaliteit zijn.´
Pjotr van Lenteren bespreekt in De Volkskrant Wij zijn bijzonder, misschien zijn wij een wonder van Ted van Lieshout:´een nieuw vrolijk hoogtepunt in een rijk en steeds afwisselender oeuvre´. Het boek kreeg vijf sterren.
Thomas van Veen recenseert in NRC Er zit een feest in mij. Poëziespektakel 5, samengesteld door onder andere Ted van Lieshout:´blaas die kaarsjes maar weer uit, want als dit het beste is wat de Nederlandse kinderpoëzie dit jaar te bieden heeft, is er geen reden tot vrolijkheid.´ De hele recensie is hier te lezen.