Lijst Home‎ > ‎

Kinderboekennieuwtjes september (2)

Geplaatst 24 sep. 2012 03:14 door susan *   [ 24 sep. 2012 03:15 bijgewerkt ]

Op 29 september, tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht gaat de film Mees Kees in première naar de boeken van Mirjam Oldenhave. Willem Voogd speelt Mees Kees en Felix Osinga is Tobias. Klik hier voor de trailer van de film.
We moeten nog iets langer wachten op de film De koning van Katoren naar het boek van Jan Terlouw die 5 december in première gaat. Enige tijd geleden werd de scène gefilmd waarin Stach van de toren springt. Hier een impressie van dit spannende moment.

Het boek van prinses Laurentien en Sieb Posthuma, Mr. Finney, zal bewerkt worden tot een opera. Posthuma zal hiervoor de decors maken. De première is op 25 april 2013 in Den Haag.
Bron: nieuws.nl

Afgelopen week zijn er heel wat boekenprijzen uitgereikt.
Op 15 september kreeg niet alleen Martha Heesen een Gouden Lijst voor haar boek Bajaar, ook de Britse schrijver Andy Mulligan kreeg een Gouden Lijst voor zijn boek Trash. De jury noemt het verhaal meeslepend, aangrijpend en spannend.
Trash ontving ook de Jenny Smelik-IBBYprijs. Deze prijs wordt sinds 1982 tweejaarlijks door IBBY-Nederland uitgereikt aan een jeugdliterair werk waarin de cultuur van etnische minderheden aan de orde komt. De prijs bedraagt 2000 euro. De jury noemt Trash een geloofwaardige roman.´Het is een spannend, sterk opgebouwd verhaal over de verschillen tussen arm en rijk en over hoe bezit mensen in positieve en negatieve zin kan beïnvloeden.´
Het bestuur van IBBY-Nederland kende ook een eervolle vermelding toe bij de Jenny Smelik-IBBYprijs (500 euro) aan Michael De Cock (tekst) en Judith Vanistendael (illustraties) voor Rosie en Moussa . De jury:´In Rosie en Moussa vertellen de tekeningen en de tekst samen het verhaal van een vriendschap tussen twee kinderen. De zwart-wit tekeningen zijn expressief en de zinnen kernachtig en tegelijkertijd speels. Op een subtiele manier wordt duidelijk dat het hier gaat om twee kinderen uit verschillende culturen, maar die andere achtergrond is op geen enkele manier een belemmering voor hun vriendschap. Eensgezind gaan ze op avontuur.´
Op 18 september werd bekend gemaakt dat Marita de Sterck de Halewijnprijs 2012 krijgt voor haar boek Niet zonder liefde. De Halewijnprijs is een jaarlijkse literaire prijs die de stad Roermond toekent.
De Thea Beckmanprijs is naar Anna Woltz gegaan voor haar boek Ik kan nog steeds niet vliegen.

J.K. Rowling doet een opmerkelijke uitspraak in een interview met Steve Kloves. Heeft Harry Potter zijn hele tovenaarsbestaan verzonnen? Klik hier voor het fragment.

Jip en Janneke zijn zestig geworden. Het eerste Jip-en Jannekeverhaal verscheen in 1952 in Het Parool. Vijf jaar lang verscheen er wekelijks een nieuw avontuur in de krant, geschreven door Annie M.G. Schmidt en geïllustreerd door Fiep Westendorp.
Meer over Jip en Janneke op kinderboekenpraatjes.

Een groot deel van de kopers en lezers van young-adultsboeken, 55%, is ouder dan 18 jaar. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek onder 1500 consumenten. Lees hier meer over het onderzoek.

Afgelopen week was er in veel media aandacht voor het nieuwe boek van Charlotte Dematons, Nederland. Pjotr van Lenteren gaf het boek in De Volkskrant vijf sterren en vergelijkt haar met schoolplatenmaker Ising. Ook Thomas de Veen in de NRC geeft het boek vijf sterren:´een boek dat in geen huishouden mag ontbreken´. Lees hier de hele recensie.
Arjan Visser interviewt in dagblad Trouw (22 september) Sieb Posthuma. Hij legt de illustrator de tien geboden voor. De kop van het stuk:`Dit is mijn geschiedenis, hier doe ik het mee
Bas Maliepaard recenseerde in Trouw op 15 september De keerzijde van de keizer van Agava Kruijssen.`In beeldende taal weeft Kruijssen historische feiten en sagen tot een prachtig rijk en genuanceerd portret van de keizer.´ Op 22 september schrijft Maliepaard over Rotmoevie van Marian De Smet:´Met haar beheerste, beeldende stijl, en het bijzonder indringende verhaal over rouw en liefde zet Marian De Smet zichzelf op de kaart als zeer talentvolle auteur voor jongeren.´ In NRC bespreekt Thomas de Veen het nieuwe Muizenhuisboek van Karina Schaapman, Sam en Julia in het theaterHet tweede Muizenhuis is weer een lust voor het oog.´ ´De verhaaltjes zijn kneuteriger dan Jip en Janneke, maar ook bar slecht geschreven.´ Lees hier de hele recensie.