Lijst Home‎ > ‎

Kinderboekenpraatje uit Engeland

Geplaatst 7 jun. 2015 04:39 door susan *   [ 7 jun. 2015 04:43 bijgewerkt ]

Voor ik weer over ga op de normale gang van zaken op kinderboekenpraatjes eerst een vakantieblog. Ruim een week was ik in Engeland. Hoogtepunt was het bezoek aan farmhouse Charleston in Lewes, het decor van de verhalen van Rindert Kromhout over de Bloomsbury-groep. Het huis wordt omringd door een prachtige tuin. Als je in de buurt bent zeker gaan! 


Wat kinderboeken betreft ben je in Engeland aangewezen op twee boekketens, WH Smith en Waterstones. Andere boekhandels kom je nauwelijks tegen. Het aanbod kinderboeken is groot, maar weinig divers. Zoals elk jaar staan de planken vol met Harry Potter (met nieuwe omslagen) Enid Blyton, Anthony Horowitz, Horrid Henry, Diary of a wimpy kid, Roald Dahl en andere populaire series. Elenor & Park van Rainbow Rowell en I give you the sun van Jandy Nelson zijn ook in Engeland populair.
Bijna iedere boekhandel heeft Tonke Dragt in de kast staan, in Oxford stond het boek zelfs al tussen de klassiekers. Engeland koestert zijn klassieke kinderboeken. Schrijvers die we hier al vergeten zijn, zijn daar volop verkrijgbaar, bijvoorbeeld het werk van Edith Nesbit, The Borrowers van Mary Norton of het prachtige I am David van Anne Holme. Waterstones heeft zijn beleid veranderd en geeft de boekhandels meer vrijheid in het aan-en verkoopbeleid. Dat was te merken, er waren nu duidelijk verschillen tussen de winkels in diverse steden. In Exeter houden ze blijkbaar van de Nederlandse schrijvers want daar stond niet alleen Tonke Dragt op de plank, maar ook Toon Tellegen en Annie M.G.Schmidt. In deze boekhandel was ook veel aandacht voor het werk van de onlangs overleden Terry Pratchett. Ik kocht een boek met verhalen die hij als zeventienjarige schreef en die kort voor zijn dood zijn uitgegeven (Dragons at Crumbling Castle). Veel aandacht was er ook voor Alice in Wonderland, maar Floor Rieder hebben ze nog niet ontdekt.

Het valt mij ieder jaar op dat er zo weinig nieuwe titels verkrijgbaar zijn bij de grote boekketens. Wat een luizenleven zou ik daar als recensent hebben. Alleen in Oxford stond een tafel met net uitgekomen titels, een stuk of vijftien, waaronder een nieuw boek van Sally Gardner.
Leukste ontdekking was de serie kostschoolverhalen van Esme Kerr. ´A rollicking romp of a novel ...and strikes just the right tone for girls looking for a modern Malory Towers´. Omdat de schrijfster de hoofdpersoon naar een heel ouderwetse kostschool stuurt doet de sfeer van het boek inderdaad sterk denken aan de Pitty-serie van Enid Blyton. Heerlijk!

Het is ook opvallend wat ik niet zag in de Engelse boekwinkels: geen spoor van Geronimo Stilton.