Lijst Home‎ > ‎

Kip, ik heb je!- Quentin Gréban

Geplaatst 24 okt. 2011 02:29 door susan *
Je bent een rondreizende zigeuner-panda en een geit maakt je uit voor ´kippendief´. Panda trekt zich er niet veel van aan ´ik heb nog nooit van mijn leven een kip gestolen´, maar er is toch iets vreemds aan de hand. Panda vindt kleine veertjes, zijn eten wordt opgegeten en hij vindt zelfs een ei op zijn kussen. Is er dan toch een kip? Panda kan haar niet vinden en hij besluit een kippenval te maken om ´kakelaar´ te vangen, maar dat loopt niet helemaal zoals Panda gedacht had.

Dit prentenboek doet denken aan een clowns-act uit een circus, de hoofdpersoon snapt maar niet wat er gebeurt, maar het publiek snapt het maar al te goed omdat ze meer zien dan de clown. Vanaf de eerste bladzijde ziet de lezer de kip al op de wagen zitten, maar Panda ziet haar niet. Hij ziet ook niet hoe de kip achter zijn rug zijn bord leeg eet en als hij haar spoor volgt loopt hij in rondjes.

Quentin Gréban (Brussel 1977) laat het de lezer allemaal zien in zijn prachtige sfeervolle illustraties waarin hij speelt met de clichés van het zigeunerbestaan: Panda reist in een klassieke woonwagen met een ezeltje ervoor, hij verdient de kost met manden vlechten en hij speelt gitaar.
De gezichtsuitdrukkingen zijn goed getroffen, Panda zien we van verbazing naar ergernis gaan met verschillende tussenfasen.
In het groot uitgegeven boek komen de illustraties tot hun recht. De landschappen waar Panda met zijn ongenode gast doorheen trekt zijn mooie aquarellen variërend van een weidelandschap met een knotwilg, tot een bosrijke omgeving. Soms is de achtergrond wit en soms is de achtergrond speels uitgewerkt, bijvoorbeeld als Panda van kippen droomt en hij omringd wordt door rode en groene gestippelde kippen.

Het verhaal zal kleuters zeker aanspreken en de goede afloop maakt het nog leuker, vooral als Panda en kip een vreemd geluid denken te horen:´knor knor´ en de lezer iets met een roze krulstaartje op het dak van de woonwagen ziet.

Kip, ik heb je!
Quentin Gréban
 
De Vier Windstreken, 2011     € 13,95