Lijst Home‎ > ‎

Kleine blauwe truck - Alice Schertle

Geplaatst 22 jun. 2015 02:15 door susan *   [ 22 jun. 2015 02:15 bijgewerkt ]

Kleine blauwe truck gaat een eindje rijden. Onderweg groet hij zijn vrienden:´Knor!´doet Varken. ´Bèèè!´ blaat Schaap./ ´Boe-hoe!´ loeit Klaartje Koe./ ´Toe-toet!´groet Kleine blauwe truck./ ´Zeg, riep daar iemand boe?´
Opeens wordt Kleine blauwe truck van de weg geduwd:´Péééép ! ´Een grote gele truck./ Opzij, Opzij, Opzij!/ Ik ben een heel stuk sterker/ en belangrijker dan jij!´ Maar supercoole stoere Grote gele truck komt vast te zitten in een modderpoel. De dieren hebben niet veel zin om te komen helpen, maar Kleine blauwe truck doet zijn best Grote gele truck los te duwen. Dat loopt niet goed af: Kleine blauwe truck komt zelf vast te zitten. Maar hij kan op zijn vrienden rekenen.

Kleine blauwe truck is in Amerika een populair prentenboek waarvan al meer dan 2,5 miljoen exemplaren zijn verkocht en waarvan inmiddels twee vervolgdelen zijn verschenen. Het boek is dan ook een echte voorleestopper met zijn goedlopende rijmende zinnen (weer uitstekend vertaald door Bette Westera) die vol staan met klanknabootsingen. De Kleine blauw truck toetert vaak, er zijn gierende remmen en een stevige ´wroemmm´ als de auto´s vast zitten in de modder. En natuurlijk laten de dieren ook van zich horen.
De illustraties van Jill McElmurry zijn in warme herfstkleuren. Ze kiest voor verschillende perspectieven. Zo komt de Grote gele truck groots het verhaal binnen rijden: hij duwt iedereen aan de kant en neemt bijna de hele bladzijde in beslag. Later zien we de grote gele opschepper van bovenaf als hij gestrand is in de modderpoel. De dieren zijn duidelijk niet van plan om te komen helpen, ze keren de truck en de lezer de rug toe. Maar voor de Kleine blauwe truck komen ze wel in actie en dat is goed te zien: met gesloten ogen duwen de dieren tegen de auto´s aan. Het lukt pas de trucks uit de modder te krijgen als papa Pad zijn spieren aanspant. De illustratrice laat de indrukwekkende spierballen (en de bijpassende blinkende tandpastalach) van papa Pad goed zien.
Het verhaal heeft een duidelijke moraal die de Grote gele truck verwoordt:`Vrienden zijn belangrijk,´/ zegt hij blij. ´Dat weet ik nou./ Jíj hebt mij geholpen/ en je vrienden hielpen jou.´ 

Kleine blauw truck heeft alles in zich om ook in Nederland tot een klassieker uit te groeien.

Kleine blauwe truck
Alice Schertle (tekst, vertaald door Bette Westera) en Jill McElmurry (ill) 

Gottmer, 2015     € 11,95