Lijst Home‎ > ‎

Kleine Ezel en het zwarte schaapje - Rindert Kromhout

Geplaatst 3 sep. 2012 02:08 door susan *   [ 3 sep. 2012 02:14 bijgewerkt ]

Kleine Ezel heeft in de loop der jaren al heel wat beleefd: hij ging op avontuur, kreeg een nieuwe oppas, werd uitgenodigd op een verjaarspartijtje en vierde het sinterklaasfeest. In het achtste boek, Kleine Ezel en het zwarte schaapje, draait het om hoe je met elkaar om gaat.

Kleine Ezel en Jakkie hebben een echte raceauto gebouwd. Das en Schaapje komen hem bewonderen:´Goeie auto, zeg!´zegt Schaapje. Zijn opmerking wordt genegeerd en gauw rijden Kleine Ezel en Jakkie weg. ´Schaapje stinkt´, zegt Jakkie ´Hij ruikt naar pies´, zegt Kleine Ezel. Het is duidelijk dat Schaapje, dat ook nog zwart gekleurd is, geen goede naam heeft. De volwassenen geven de ouders daarvan de schuld:´Geen vader en moeder die op hem letten. Die hebben het te druk met hun winkel´. Schaapje doet inderdaad dingen die niet mogen, soms met de beste bedoelingen.
Als Kleine Ezel en Jakkie met hun nieuwe raceauto dwars door de tent van Feestvarken rijden en een groot gat en beschadigde taarten hebben veroorzaakt besluiten Jakkie en Kleine Ezel Schaapje de schuld te geven.´Als Schaapje het heeft gedaan, hoeft Kleine Ezel niet bang te zijn dat Feestvarken en Rendier boos op hém worden.´ Maar het geweten gaat knagen. Kleine Ezel ziet de donkere gevangenis waarin Schaapje ongetwijfeld terecht gaat komen al voor zich, compleet met spinnen, ratten en beschimmelde muren. Jakkie en Kleine Ezel biechten hun ongelukje de volgende dag op. Ze sluiten vriendschap met Schaapje die een stuk taart met hen deelt. Maar als ze even niet opletten gaat Schaapje er van door in hun raceauto. Het is de vraag of dat goed gaat aflopen.

Kromhout schrijft prachtige levensechte dialogen waarin de kleuterlogica mooi door klinkt. Ook de volwassenen zijn geloofwaardig en herkenbaar:´Die bloemen zijn niet van jou, Schaapje, je mag ze niet zomaar plukken.´ Een enkel moeilijk woord schuwt Kromhout niet, uit de context wordt wel duidelijk wat bijvoorbeeld ´commanderen´of ´bedremmeld’ betekent.
De tekst wordt ondersteund door de zwierige illustraties van Annemarie van Haeringen die zoals altijd een feest voor het oog zijn. Er komen veel personages in het verhaal voor en het is prettig dat de lezer op de illustraties kan zien wie er allemaal aan het woord zijn.
Emoties weet Van Haeringen heel mooi neer te zetten: het hoopvolle schaapje die de raceauto bewonderd, de afwerende houding van Rendier en de roddelende volwassenen met nieuwsgierige en zelfvoldane blikken.

Het boek geeft veel ingangen om met kinderen te praten over hoe je met elkaar om gaat, over wat eerlijk is en wat niet, over spijt hebben en iets goed maken, over iets expres doen of per ongeluk.
Heerlijk dat Kleine Ezel en zijn dierenvriendjes zo herkenbaar menselijk zijn.

Kleine Ezel en het zwarte schaapje
Rindert kromhout (tekst) & Annemarie van Haeringen (ill)

Leopold, 2012     € 13,95

Dit boek kreeg De Leespluim van september 2012