Lijst Home‎ > ‎

Kleine Man en God - Kitty Crowther

Geplaatst 17 sep. 2012 03:44 door susan *   [ 17 sep. 2012 03:45 bijgewerkt ]

Het Zilveren Palet, een prijs die de Penseeljury uitreikt aan buitenlandse illustratoren, wordt dit jaar toegekend aan Kitty Crowther voor haar boek Kleine Man en God. Zowel de tekst als de illustraties in het boek zijn van haar hand. Het verhaal gaat over een ontmoeting tussen Kleine Man en God.
Tijdens een wandeling door het bos ziet Kleine Man iets vreemds, het lijkt wel een lichtgevende Barbapapa. De vreemdeling stelt zich voor als God.´Bent u God? Dé GOD?´ Kleine man had zich God heel anders voorgesteld: groot, oud, met een lange witte baard en een strenge blik.´Ik ben dan ook niet dé God, maar gewoon een god.`, stelt God hem gerust.
Kleine Man en God brengen een genoeglijke dag in elkaars gezelschap door. Ze praten over het uiterlijk van God en God laat zien dat hij zich in van alles kan veranderen, hij pronkt daar graag mee. Hij verandert zich in diverse dieren, in een cowboy en een indiaan, in een oude man met een baard en zelfs in de vader van Kleine Man. Kleine Man nodigt God uit een omelet bij hem te komen eten en daarna gaan ze zwemmen. Kleine Man poedelt in het water en God loopt er over heen want Hij kan niet zwemmen.
Als de avond valt nemen ze afscheid. Kleine Man gaat afwassen met een gelukzalige glimlach om de mond:´er zijn zo van die dagen die je voor eeuwig veranderen´. God keert terug naar zijn wereld, waar zijn vrouw op hem wacht. Ook met haar gaat hij een omelet eten en zelfs zwemmen.

God wordt in de kunst vaak afgebeeld als een oude man met een baard. De verbazing van Kleine Man als God voor hem staat als een amorfe witte figuur met armen en benen is invoelbaar. Maar als God laat zien dat hij alle gedaantes kan aannemen vanuit deze vorm is het eigenlijk wel logisch dat hij er zo uit ziet. Rond God is een fluoriserende oranje gloed zichtbaar. Deze gloed is ook, soms heel subtiel, in de omgeving te zien: het omringt dieren, planten, bomen en stenen. Kleine Man gloeit aanvankelijk niet, maar als God naar huis is gegaan wordt ook Kleine Man volop omringd door dit wonderlijke licht.

Crowther, al vaak in de prijzen gevallen met haar werk, heeft een gewaagd en origineel onderwerp uitgewerkt. De gloed die God omringt wordt steeds zichtbaarder naarmate het verhaal vordert en ook de lezer kan zich koesteren aan deze warme vrolijke gloed.
De wat filosofische tekst is goed te volgen voor kinderen, al zullen volwassenen er veel meer in lezen dan het kind. Wel verwarrend is dat God Kleine Man vertelt dat hij niet weet wat een omelet is en dat hij niet kan zwemmen. Als God thuis komt blijkt hij juist verrukkelijke omeletten te kunnen bakken en graag te zwemmen. Hier zal de voorlezer zijn hersens wel even moeten kraken om deze leugentjes van God te verklaren. 


Kleine Man en God
Kitty Crowther 

De Eenhoorn, 2011     € 14,50