Lijst Home‎ > ‎

Kobe maakt een museum - Ashild Kanstad Johnsen

Geplaatst 26 feb. 2014 02:53 door susan *   [ 26 feb. 2014 02:54 bijgewerkt ]

´Dit is Kobe. Kobe woont in het bos, in een klein houten huis. Hij heeft veel vrienden, maar Spar is toch wel zijn beste vriend. En hij heeft een oma op wie hij dol is. Zij woont in de stad, in een groot huis.´

Zo begint het prentenboek Kobe maakt een museum. Kobe ziet eruit als een stronk met armen en benen. Hij heeft een gezichtje dat zich makkelijk laat aflezen.
Elke dinsdag is het voor Kobe ´zoektochtdag´. Hij trekt er dan op uit en vindt overal ´mooie en fantastische dingen´. Hij raapt ze op en neemt ze mee naar huis. In het prentenboek zien we de opbrengst: twee pagina´s vol met kleine dingen. Kobe ordent zijn vondsten in groepen: ´groep 1: blaadjes, groep 2: stokjes, houtjes en takken, groep 3: mooie dingen die je kunt buigen´ enzovoorts. Kobe wil zijn spulletjes daarna opbergen in een kast´met meer dan duizend laatjes en dozen erin´. Maar de kast is vol, er kan niets meer bij. Kobe belt oma op voor raad en die heeft ze: maak een museum. Het wordt een mooi museum dat veel bezoekers trekt. Maar na een paar dagen is Kobe het zat: hij heeft geen zin meer in alle drukte. En weer belt hij met oma. Rustige slimme oma heeft opnieuw een goed plan.

Kobe maakt een museum speelt in op het plezier dat veel kinderen hebben om mooie vondsten mee naar huis te nemen en knoopt daar op speelse wijze de pijnlijke les aan vast dat teveel spullen een last kunnen worden. Uiteindelijk maakt Kobe een fotoalbum van zijn schatten, waar hij ook de verhalen bij schrijft die bij sommige voorwerpen horen. Als het album af is ruimt hij op: blaadjes en takjes gaan terug naar het bos, mooie en bruikbare spullen naar antiekhandelaar en vlooienmarkt en papier, glas en plastic worden keurig gescheiden afgevoerd.
Kobe´s verhaal heeft een nostalgische sfeer: hij belt met een ouderwetse telefoon, op zaterdag luistert hij naar de kinderradio, hij fotografeert met een camera en moet zijn foto´s bij de fotozaak laten afdrukken. De verzamelplaats voor afvalscheiding valt hierbij wat uit de toon. 
De wereld van Kobe is prachtig getekend en verloochend zijn Noorse afkomst niet. Er zijn indrukwekkende bossen en hoe langer je kijkt, des te meer leven je daarin ziet. Naast het bos ligt de stad, mooi dynamisch neergezet door met de wetten van het perspectief te spelen.
Kobe maakt een museum is een prentenboek om lang in te kijken. Er zijn paginagrote illustraties waarop bijvoorbeeld de boeiende verzameling van Kobe te zien is, of de rij bezoekers voor het museum of Kobe die op boeiende wijze een rondleiding geeft.

Kobe maakt een museum
Ashild Kanstad Johnson 

De Vier Windstreken, 2014     € 14,95